Gravad lax är en svensk klassisk rätt som jag aldrig någonsin tröttnar på. Jag tror att få har insett hur otroligt enkelt det faktiskt är att tillaga sin egen gravlax. Den är underbar klassiskt tillredd med dill och pepparkorn, men jag brukar även göra den med nytänkande smaksättningar som den här ljuvliga laxen med vanilj och svartpeppar. Ett tips är att du häller bort överflödig vätska/kryddblandning efter 1 dygn så att inte laxsidan ligger och simmar i vätska, då blir ytan på fisken hård.

8 PORTIONER

1,2 kg färsk laxsida (med skinn)

1 dl strösocker

½ dl salt

10 hela svartpepparkorn

1 tsk vaniljpulver

  1. Blanda samman socker och salt i en skål med grovt krossade svartpepparkorn och vaniljpulver.
  2. Lägg laxsidan i en ugnsform och massera in hela laxen med blandningen (även skinnsidan). Lägg den med skinnsidan nedåt.
  3. Plasta in laxen och låt den grava i kyl i 2 dygn. Vänd och ös laxen med gravlaxblandningen 1–2 gånger per dygn.
  4. Skär laxen i tunna skivor med laxkniv. Servera gärna med smör, knäcke bröd och färsk dill, alternativt med kokt potatis och senapssås.

Taggar  glutenfri gravadlax laktosfri lax nötfri äggfri