Om jag fick välja enbart ett bakverk som jag skulle äta i resten av mitt liv så skulle det bli kanelbullar. Jag skulle lätt kunna äta bullar varje dag, men får hålla mig i skinnet. Men på söndag, då firar vi dagen då vi alla kan mumsa kanelbullar så det står det härliga till! Min plan är att baka dessa i år, ett favoritrecept som ni bara måste prova på: American Sticky Buns. Var noga med att använda hel kardemumma som ni stöter i mortel till degen, det gör stor skillnad i smaken från den färdigmalda varianten. Frostingen man ringlar över gör hela grejen så den måste ni ha med. Detta är lycka på en bakplåt…
1 PLÅT/ cirka 20 bullar
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
50 g pekannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1 1/2 dl farinsocker
1 msk malen kanel
1 1/2 dl russin
Smör till formen
Ägg till pensling
Pekannötter och råsocker att strö över vid garnering
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken och grädden tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med vätskan, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
- Kavla ut vetedegen tunt och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.
- Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
- Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.
- Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pekannötter och råsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna och ringla över glaze (se recept nedan).
Cream cheese glaze
200 g philadelphiaost
3 msk ljus sirap
1 1/2 dl florsocker
Skal av 2 lime och saft av 1 lime
- Blanda philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.
- Smaksätt med rivet limeskal och saft.
- Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.
- Ringla ut glazen över bullarna när de har svalnat något.
- Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.
Så här års hittar vi även fläderbär på våra buskar och många tar inte hand om dem, vilket är lite synd eftersom fläderbärsaft är fantastiskt gott. Men förväxla inte vanlig fläder med druvfläder eller sommarfläder – de växterna är giftiga. De vanliga fläderbären är svarta som på bilden…
Fläderbärssaft
2 liter mogna fläderbär
3 tsk citronsyra
1 ½ liter vatten
4 dl strösocker
- Skölj och mosa bärklasarna med en potatisstamp i en bunke eller mixa lätt i en matberedare.
- Rör ner citronsyra och 1 liter vatten.
- Lägg en tallrik över bunken och låt stå svalt i cirka ett dygn. Rör om då och då.
- Koka upp bärmassan med resten av vattnet. Skumma av noga.
- Sila och tillsätt strösocker i saften, koka upp igen, rör om då och då, rör om och skumma av om det behövs.
- Häll upp saften i desinficerande flaskor, fyll dem ända upp till kanten och tillslut väl.
- Förvaras kallt och spädes efter smak, cirka 1+4.
Det ser såååå gott ut men jag vet att jag kommer misslyckas grandiöst! Satsar på att köpa i bageriet:):
topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/viviannetreschow/
These are really good, and I have made them a number of times, BUT they need longer time in the oven then just 10 minutes. Also the recipe for the glaze can be halved as there is so much of it, it also is too think to drizzle over no matter what I do!