In Husmorstips, Lifestyle

Att lyckas med maräng

För att lyckas med maräng kan det vara bra att känna till några enkla tips. Här hittar du mina bästa knep…

När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Använd inte en plastbunke eftersom fett kan gömma sig i små rispor på insidan av bunken. Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen. Använd en glasskål eller en rostfri kopparbunke.

Äggvita som stått i kylen och luftat sig några dagar passar alldeles utmärkt till maräng eftersom lite vatten hinner avdunsta.
Citronsaft stärker äggvitan under vispning medan salt bara förlänger vispningen. Socker gör att skummet blir stabilt och förbättrar dessutom bakningsförmågan.

Om du vispar maräng med elvisp så börja med att vispa vitorna på medelhastighet tills skummet lyft ordentligt. Öka sedan hastigheten och vispa till en fast maräng. Om man vispar för länge så riskerar man att marängen blir smetig och sjunker ihop igen.

Sockret ska man tillsätta lite i taget annars riskerar man att marängen blir kompakt. Blir marängen glansig och rinnig, då har man tagit i sockret för snabbt. Vispar man för hand kan man ställa bunken på sidan och vispa med stora tag, helst med en ballongvisp.

Om man däremot gör varmvispad maräng, såkallad Schweizisk maräng har man i äggvita, socker och citronsaft samtidigt och vispar marängen kraftigt över ett vattenbad tills den blir varm. Sedan tar man av marängen från värmen och fortsätter vispa tills den är kall.

Maränger ska gräddas på låg ugnstemperatur tills de blir helt torra. Det är viktigt att förvara marängerna torrt, gärna i en burk med lock. Då håller de nämligen i flera veckor.

Showing 7 comments
 • Andrea
  Svara

  Hur får man marängen att bli seg då?

  • Leila Lindholm
   Svara

   Jag brukar varmvispa den i ett vattenbad tills sockerkristallerna smälter. Marängen blir seg om man bakar den kortare tid. Destå längre i ugnen, destå torrare maräng 🙂

  • Leila Lindholm
   Svara

   Den blir seg om man vispar den över ett vattenbad till cirka 60 grader. Sedan fortsätter man att vispa den tills den svalnat, och spritsar ut på plåt. Lätt underbakad maräng blir vanligtvis seg. Kram!

 • Margaretha
  Svara

  När jag gör maränger, vispar jag vitorna så hårt, att de blir lite korniga på ytan och skålen kan vändas upp och ner, utan att vitorna släpper skålen. Därefter skär jag ner sockret, en halv dl per vita, plus en halv dl extra vid fyra vitor eller fler

 • Anonym
  Svara

  Mina maränger har förvarats 4 dagar i en plåtburk med stängt lock. När jag tog fram dem ikväll och tog i dem så smulade ALLA sönder. Tips på vad jag har gjort för fel? Har det med något i själva tillredningen att göra? Eller har jag förvarat dem fel…? ?

  • Leila Lindholm
   Svara

   Det är för att det ofta är fuktigt i luften på sommaren. Speciellt om man bor nära vatten.

pingbacks / trackbacks
 • […] P.S. Det kan vara svårare än vad man tror att lyckas med maränger, i alla fall när det gäller att få till det där perfekta utseendet. Det är mycket som kan gå fel, och när det gäller maränger så kan små misstag vara svåra att rätta till. Som med det mesta annat så underlättar det ju inte att googla, då många gör på lite olika sätt. Här är ett lästips (till extern sida): Att lyckas med maräng […]

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate