In Interior

Att bygga ett hem är som att skapa en välkomponerad måltid. För att du själv och alla inblandade ska se samma bild av era tankar och idéer när ni inreder ett rum eller ett hem är det bra att göra ett moodboard. På så sätt blir arbetet fokuserat och målbilden tydlig för alla. Om projektet sträcker sig över en längre tid finns dessutom moodboardet kvar som en vägledning.

Men man sparar faktiskt ofta både tid och penger genom att ha tänkt igenom ordentligt vad man vill och skaffa sig en tydlig bild av detta innan man skrider till verket. Börja med att bestämma dig för vilken ”stil” du vill ha på rummet. Ska det kanske vara ett Afrikanskt tema eller kolonialt? Eller genomgående vitt eller vill du ha starka färger?

Ska det vara i New England stil, eller kanske inspirerat av engelska landsbygden? Jag brukar också vara noga med att ta in omgivningen och hålla mig till tidsepoken för huset eller lägenheten. Det blir aldrig helt hundra om man exempelvis försöker skapa ett 1700tals torp i en funkislägenhet.
Bor man nära vatten är det också trevligt att ta in det i inredningen…. Det kan vara i detaljer som tavlor eller dekorativa föremål men även i färgsättningen och val av tapet.

Klipp och klistra ut bilder du gillar från tidningar. Printa ut idéer och inspirationsbilder från Pinterest! Granska miljöer som du älskar, kanske din favoritrestaurang. Många gedigna, klassiska bistro och restaurangmiljöer har ofta inretts av skickliga arkitekter. Kolla fräsningar i marmorbänkar, belysning, hyllor, tavelhängning och materialval.  I såna miljöer har jag hittat massor av inspiration till mitt eget hem.

Köp en ”kapakartong” i A3-format för varje rum som ska inredas eller renoveras; det finns hos välsorterade pappershandlare. Börja med att fästa upp en planskiss över rummet i mitten av kartongen. Fäst sedan alla idéer runt om så att bilden av helheten blir tydlig. Använd nålar så att bilderna lätt går att byta ut eller ta bort.

Gå in på detaljnivå med lampor, mattor och tavlor – allt som ger rummet karaktär. Nåla även upp tygprover om du har eller något liknande som förmedlar känslan. Lösa bitar av prover på till exempel golvmaterial, kakel och liknande blir ett komplement på sidan av, så att det blir lätt att se hur allt stämmer ihop. Låt ditt moodboard stå framme när det är klart.

Det är bra att få tid att vänja sig och ta det till sig. Kanske upptäcker du något du saknar eller vill ändra. Om det är flera rum som ska inredas ställer du alla moodboards bredvid varandra så att du får en god blick över hur allt fungerar ihop.

leila moodboard inredningsbok

TIPS: Spara på bilder, tygprover och liknande som du gillar även om du inte har planer på att förändra något just nu. Investera i en NCS-skala, den är bra att ha till hands när du letar färger och nyanser. Ha alltid en skissbok i väskan eller fickan där du kan anteckna idéer som kommer upp eller rita av saker som inspirerar dig. Glöm inte att fotografera med mobilen!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate