In Uncategorized

Idag har jag bakat semlor till min lilla Walter och hans små kompisar och förskollärarna på dagis. Eftersom Walter är nötallergiker och mindre barn i allmänhet bör undvika mandel och nötter så provade jag ett nytt recept på semlor som blev supergoda!

När jag bakar semlor brukar jag alltid göra mandelmassan själv och det är magin som lyfter din semla från god till amazing! Idag provade jag att göra massan på solroskärnor istället och det blev supersmaskigt. Jag rostade helt enkelt ekologiska solroskärnor med en nypa salt i en torr stekpanna. Sedan mixade jag de varma fröna med strösocker, solrosolja och lite vatten i matberedare till en slät solrosmassa (se exakt recept nedan). Massan mixade jag med inkrom från semlebullarna och en skvätt mjölk. Hur gott som helst och en annorlunda minst lika god semla som den traditionella mandelsemlan. Ni måste prova den!

20140128-220257.jpg

Leilas semlor

18 semlor

1 sats vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning till semlorna
Solrosmassa (se recept nedan)
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
Florsocker

Hemgjord solrosmassa
4,5 dl ekologiska solroskärnor
1 nypa salt
2 1/2 dl strösocker
2 msk solrosolja
2-3 msk ljummet vatten

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda det med mjölken, låt det svalna till fingerljummet.
  3. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt och ägg.
  4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  5. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek (1 1/2 – 2 timmar).
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord solrosmassa

  1. Rosta solroskärnorna med en nypa salt i en torr stekpanna.
  2. Mixa varma nyrostade frön till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter, tillsätt solrosolja, vatten och mixa tills det blir en slät massa.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet.
  7. Mixa innanmätet med solrosmassan och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med solrosmassa, skeda på grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

20140128-223359.jpg

20140128-223427.jpg

Showing 21 comments
  • Svara

    Det låter verkligen gott! Och ett bra alternativ för oss eftersom det inte är superenkelt att hitta mandelmassa här i USA (det finns, men man får leta en del).

  • Ágnes Rozgonyi Pap
    Svara

    Dear Leila, where can I find this recipe in English? Sorry, but I don’t understand!!!

    Thanks, bye, Ágnes from Hungary

    • leila
      Svara

      Hi, you can use Google translate for translation!

  • Erika
    Svara

    Hej!
    De ser goda ut 🙂

    Tänkte bara påpeka att det inte finns någon anledning (ur allergisynpunkt) att vänta med att ge barn nötter nu för tiden. Så här står det på livsmedelsverkets sida: ”Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn nötter och jordnötter tills de var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så. Däremot finns det risk att barn sätter hela nötter och jordnötter i halsen, men små bitar går bra.”

    Däremot ska ju små barn helst undvika socker 🙂

    /Erika

    • Carro
      Svara

      Precis! Jag har två år mellan mina barn och med den äldsta fick jag rådet av bvc att vänta med alla nötter till 2 års åldern och sedan ge en sort i taget för att undvika allergi. Men nu med min lilla dotter så sa de att man kan tillomed skapa allergier genom att undvika nötter.

  • Malin Gustafsson
    Svara

    Hej! Jag tänkte köpa en stavmixer och har kollat ut dualit stavmixer som den som skulle passa mig bäst…(så bra med visparna till). Såg att du sålde den men nu när jag skulle köpa så hade ni den inte längre. Är den inte bra? Ska jag satsa på någon annan sort?

    Mvh Malin

    • leila
      Svara

      DEn är absolut bra, dessvärre har den varit restad från leverantören en längre tid så vi valde att plocka bort den tills den kommer in i lager igen. <3 Magimix är också en riktigt bra stavmixer.

  • pilla
    Svara

    Ser verkligen jättesmarrigt ut!

  • Rosarood
    Svara

    Perfect! Jag ska baka den snart! När vi flyttade hit sa jag semlor overalt men jag kunde inte att äta den eftersom jag är också allergisk mot nötter! Tack för recepten!

  • Katarina
    Svara

    Hej Leila! Jag läser din blogg och följer dig på fb och ser många okunniga och otrevliga kommentarer. Jag vill bara tala om att jag också är viktväktare, och precis som du så skyr jag lightprodukter och konstgjorda smakförstärkare, men älskar smaskiga bakverk och avnjuter dem då och då…!
    Så om du någon gång har en dålig dag och du känner dig missförstådd så vill jag att du ska veta att JAG förstår dig 🙂

  • Lotta
    Svara

    They look absolutely fantastic and how innovative of you Leila! In Finland we usually use raspberry jam instead of ”mandelmassan” but I guess I have to try this new lovely recipe this year.

  • blöjbudet
    Svara

    Härlig,nästan nyttigt gott,,ska bli en njutning till helgen.

    Med önskan om en fantastisk skön helg till alla.

  • Cecilia
    Svara

    Jag brukar också göra nötfri semlefyllning, men utan frön. Det går lika bra att blanda inkråmet från bullarna med mjukt smör, kanel och kardemumma, vaniljpulver och lite vispad grädde. Mosa ihop, och fyllningen är klar:-)

  • Mia
    Svara

    Har många vänner som är nötalergiker och alla kan äta mandel (för att mandel inte är en nöt) sen vet jag i er för sig inget om hur vida bra eller dåligt det är för barn att äta mandel. Blev nyfiken eftersom jag aldrig hört om detta innan (att man inte kan äta mandel som barn eller att man inte kan äta mandel för att man är nötalergiker)? 🙂

  • Svara

    Mina nötallergiker väljer vemlor 🙂 ett namn min son har kommit på eftersom han häller Vaniljsås i hålet på semmelbullan. Eftersom han dessutom är mjölkallergisk så struntar han i grädden. http://mat-ro.blogspot.se/2014/02/semlor-och-vemlor.html

    //Sara

  • Anna
    Svara

    Tusen tack för tipset! Är allergisk mot alla typer av nötter och mandel men har bara varit det sen jag var 25 så jag vet vad jag missar… En semla utan massa är ju inget kul alls så det här var ett toppenalternativ. Jättegott! Körde fröna i matberedare men det var svårt att få dem finmalda, kanske man kan använda en sån där mandelkvarn? Ska testa!

  • Davina Ginström
    Svara

    Hej på dig! Vår familj här i Finland har ett litet bageri. Här hos oss och överlag i Finland finns det ALLTID två sorters fastlagsbulle ( era semlor) en med mandelmassa-den traditionella, samt sen en utan mandel men med jordgubbssylt. Vi finlandssvenskar och en del av finnarna som bor här längs kusten har influenser från Sverige och äter med mandel men ”finnarna” in i landet vill ha med sylt. Ingen skillnad vilket cafe eller bageri du besöker här finns det av båda Bullarna…Kan ju tillägga att till utseende ser de precis likadanna ut, oftast har mandelbullarna dock mandel till dekoration medan syltbullarna har pärlsocker.
    Ha en fin arbetsdag! Kram, Davina

  • Emma
    Svara

    Kokerskan på förskolan jag jobbar använder polenta och blandar ihop till en massa. Denna påminner både i smak och konsistens om mandelmassa.

  • Kristina
    Svara

    Tusen tack! Är själv nöt- och mandelallergiker. Så ledsen att det alltid är så mkt nötter o mandel i recept överallt. Alla talar om semlor. Jag vill ju också kunna äta! Måste prova

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate