In Lifestyle

Den omtalade jätteräkan har många olika namn men är samma räka oavsett om den kallas tigerräka, scampi eller gambas. Det är den räka du får när du äter sushi, om restaurangen inte säger något annat. Jätteräkan kommer från Sydostasien, där den odlas i stora bassänger. För att göra plats för fler bassänger, eftersom efterfrågan på jätteräka är enorm, skövlas livsviktig mangroveskog. Fiskar och andra djur som lever där försvinner och dör. Den lokalbefolkning som tidigare kunnat livnära sig på fisket lämnas utan möjligheter att försörja sig och sina familjer. I dessa bassänger frodas bakterier och sjukdomar. Räkorna får rutin- mässigt antibiotika och bidrar därmed till antibiotikaresistens, och även giftiga kemikalier används.

Stora dieselpumpar förser räkorna med friskt vatten men förstör på sikt miljön. När räk- odlingen flyttar vidare lämnas lokalbefolkningen kvar i fattigdom i en totalhavererad miljö. Tusentals människor med sina familjer har tvingats lämna sina hem och hamnat i städernas slumområden. Om man nu gärna vill äta jätteräkor, men från ett hållbart fiske, finns det en MSC-märkt räka som kallas viltfångad kungsräka och som fiskas utanför Australiens syd- kust. Fisket efter kungsräkan är noga kontrollerat för att inte utarma bestånden och skada andra arter. Det är väl inte direkt en närodlad räka, men om man hör till dem som gärna vill äta jätteräkor då och då är den det bästa alternativet.

Mscmärkt fisk, david loftus

Det är viktigt att man köper fisk och skaldjur som har fiskats i områden där det finns tillräckligt med fisk. För att man ska känna sig trygg som konsument ska man därför alltid köpa MSC-märkt fisk. MSC är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. Den har regler för hur ett uthålligt fiske som bevarar mångfald, produktivitet och de ekologiska processerna i havet ska bedrivas. MSC ställer även krav på goda arbetsförhållanden ombord på fiskebåtarna och på att redskapen inte tar upp fisk av fel storlek, som annars bara kastas tillbaka i havet döende. Genom att välja fisk och skaldjur som är MSC-märkta bidrar du till en konsumtion som inte utarmar våra hav.

mcs märkt fisk, tonfiskburgare

I vår handel här i Sverige finns det ofta fryst torsk eller sej som är både MSC- och Kravmärkt. Krav är en nationell certifiering som står för en hållbar livsmedelsproduktion
i hela ledet från hav, djur och jord till bord. Vill man vara säker på att man köper rätt fisk och skaldjur, som är miljömärkta och klimatsmarta, kan man gå in på WWF:s hemsida och kolla deras fiskguide – perfekt att ha hemma och titta på då och då.

Foto: David Loftus

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate