Nu är det hög tid för julgodis! Hur gör man då för att chokladen ska bli blank och hållbar på pralinerna? Jo, man tempererar chokladen för att den inte ska kunna smälta i rumstemperatur. På så vis kan man låta chokladgodiset stå framme i en skål på bordet och man kan ta i godiset utan att chokladen smälter av värmen från fingrarna. Men om man vill göra chokladdekorationer som inte smälter i rumstemperatur är det även då nödvändigt att temperera chokladen. Jag gör gärna mitt chokladgodis på Valrhonas choklad som är en fantastisk choklad från Frankrike.
Så här tempererar man choklad…
600 g mörk kvalitetschoklad
2. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite). Nu gäller det att jobba fort eftersom chokladen stelnar snabbt.
Tårtor kan man exempelvis dekorerar med chokladtungor eller som här vackra spritsade granar. Du fyller bara en engångsspritspåse med den tempererade chokladen och spritsar ut på bakplåtspapper. Tips! Jobba snabbt eftersom chokladen stelnar snabbt när den kommit ner i temperatur. Har den stelnat för mycket för att kunna spritsa så kan du bara lägga tillbaks en i bunken och värma igen.
Mina viktigaste tips för att lyckas är…
1. Att chokladen inte får komma i kontakt med något vatten, då blir den grå (alltså man får inte råka droppa i något vatten i bunken).
2. Den får inte heller bli för varm när man smälter den, då blir den också grå. Har man tempererat chokladen en gång så räcker det att bara smälta om den, när den stenat.
Hej! Det chokladtårtan ser så snygg ut. Men själva tårtan är drt något som redan finns på din hemsida? Mvh Maria 🙂
Japp, den hittar du här https://www.leila.se/chokladtarta-med-peanutbutter-frosting/recept/julbak/index1,21.htm?id=3797
Hej Leila. Hur förvarar man stelnad choklad som blir över efter att man smält den inklusive tempererat den? I rumstemperatur eller i kyl? Mörkt eller i dagsljus? Sedan så undrar jag över om smörkräm ska vispas efter att den stått i kyl eller om den bara ska tina? Matilda