Om det var något som jag mumsade i mig friskt när jag var gravid med ungarna så var det semlor. Det visade ju sig senare att Walter är nötallergiker, men barn brukar vanligtvis vara väldigt förtjusta i det som mamma åt när hon var gravid har jag hört. Hur som helst älskar vi alla i familjen semlor och det är ju absolut godast om man gör dem själv med hemgjord mandelmassa. I det här fallet så fick det bli med en massa på rostade solrosfrön istället, minst lika gott faktiskt och ett hett tips till alla som är känsliga mot mandel.
Detta är de semlor som vi bakar hemma hos oss och de är mycket uppskattade av min lilla Walter och Olivia. Bra att veta är att man i allmänhet bör undvika mandel och nötter till mindre barn så dessa brukar jag även göra när jag bjuder Olivias kompisar på semlor. De är supergoda!
När jag tidigare bakat semlor brukar jag alltid göra mandelmassan själv och det är magin som lyfter din semla från god till amazing! Men att göra massan på solroskärnor istället blir också fantastiskt. Jag rostar helt enkelt ekologiska solroskärnor med en nypa flingsalt i en torr stekpanna. Sedan mixar jag de varma fröna med strösocker, solrosolja och lite vatten i matberedare till en slät solrosmassa (se exakt recept nedan). Massan mixar jag med lite inkrom från semmelbullarna och en skvätt mjölk. Hur gott som helst och en annorlunda och minst lika god semla som den traditionella mandelsemlan. Ni måste prova den!
Leilas semlor
18 semlor
1 sats vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning till semlorna
Solrosmassa (se recept nedan)
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
Florsocker
Hemgjord solrosmassa
4,5 dl ekologiska solroskärnor
1 nypa salt
2 1/2 dl strösocker
2 msk solrosolja
2-3 msk ljummet vatten
1 sats vetedeg
- Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smält smöret i en kastrull och blanda det med mjölken, låt det svalna till fingerljummet.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek (1 1/2 – 2 timmar).
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
Hemgjord solrosmassa
- Rosta solroskärnorna med en nypa salt i en torr stekpanna.
- Mixa varma nyrostade frön till ett fint pulver i hushållsmixer.
- Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter, tillsätt solrosolja, vatten och mixa tills det blir en slät massa.
Semlor
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet.
- Mixa innanmätet med solrosmassan och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med solrosmassa, skeda på grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Har ni några tips på hur ni gör era semlor? Kommentera gärna och dela med er! Kram 🙂