In Husmorstips, Lifestyle

Får jag bjuda på några surdegstips längs med vägen?

Det där att få igång en surdeg och hålla liv i den är ju inte alltid den allra lättaste uppgiften. Vem vill inte ha en mysig surdeg som bubblar i kylskåpet men kan man åka på semester då? Eller måste man lämna in degen på surdegshotell?Hur lyckas man med surdegen på allra bästa sätt och hur får man den att överleva? Här är mina bästa tips på hur du får fart på din surdeg och pysslar om den!

Hur underhåller och använder man surdegen?

Det är svårt att säga exakt hur mycket mjöl och vatten som behövs för matningen eftersom olika sorters mjöl suger upp vätska olika mycket. Ofta brukar man mata surdegen med lika delar mjöl och vatten, men vissa föredrar sin surdeg lös, andra tjock.

Surdeg är resistent mot mögel men trivs inte i närheten av jäst. Jästen gör att surdegen kommer i obalans eftersom jästens bakterier tar över. Detta ger ett sämre resultat i bakningen och en krångligare deg att arbeta med. Så förvara helst färsk jäst i en lufttät plastlåda om de förvaras i samma kylskåp.

Kul att veta om surdeg

Surdeg består av mjöl och vatten som man blandar och låter stå några dagar tills naturliga jästsvampar och mjölksyrabakterier bildas. Oftast använder man vetemjöl eller rågmjöl men det går även att använda andra mjölsorter eller blanda olika mjölsorter. Detta kallas surdegsgrund. Surdegsgrunden förvarar man i kylen när den inte ska användas, eftersom den blir dålig om den står för länge i rumstemperatur. Degen (bakterierna) vilar i kyla.

Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst. En surdegsgrund bör ha ett pH-värde på under 4,0. Men står den bara i kylen avtar och upphör så småningom syraproduktionen. Genom att tillsätta lite mjöl och vatten kommer mjölksyrabakterierna att börja arbeta igen. Ju mer aktivitet i surdegen desto bättre eftersom det blir mer mjölksyrebakterier, då jäser degen bättre. Så ska du ut och resa och har någon som vattnar blommorna så kan du ju be dem mata din surdeg också om du är borta mer än två veckor…

Kvällen innan surdegen ska användas i brödbakningen är det dags att mata den och lämna den framme i rumstemperatur över natten. Värme gör att bakterierna förökar sig, det börjar bubbla i surdegen. Det är ett tydligt tecken på liv.

Smarta tips för nybörjaren

Till surdegar är obehandlat ekologiskt eller stenmalet mjöl att föredra eftersom de innehåller mer spårämnen, mineraler och naturliga vilda jästsporer som gör det lättare för processen att komma igång.

För att påskynda jäsningen kan man använda yoghurt, rårivet äpple eller potatis, honung, mosade vindruvor eller russin i surdegen. Under kalla årstider kan det vara smart att värma surdegen för att få en bra start. Hitta en varm plats i köket (t.ex. i en avstängd ugn eller ovanför kylen) för den att mogna på.

Surdegen växer rejält i rumstemperatur så tänk på att ha tillräckligt stora burkar eller kärl. Om den förvaras i en burk ska inte locket skruvas åt helt och hållet. Surdegen behöver syre för att vara aktiv.

Lyckas man inte med sin egen surdeg eller om man inte har tid kan man fråga om det går bra att få köpa surdeg från ett bageri. Då brukar man få en ”take away”-mugg med surdeg. Eftersom de matas hela tiden har de oftast en mycket bra jäskultur.

Varför surdeg?

Surdeg förbättrar jäsningen och höjer brödets kvalitet. Den ger god, frisk och syrlig smak och ger ett trevligt tuggmotstånd. Brödet får täta porer och ett elastiskt och saftigt inkråm.

Surdegsbröd med rågmjöl anses vara mer hälsosamma eftersom surdegsprocessen gör att syror i mjölet bryts ner så att olika näringsämnen blir mer lätttillgängliga för kroppen. Dessutom har surdegsbröd längre hållbarhet än bröd som inte är bakade med surdeg.

Showing 18 comments
 • Christina
  Svara

  Surdeg har väldigt lågt pH-värde. En kropp är ju naturligt basisk, så det känns inte som att surdeg är speciellt nyttigt för kroppen…

  • Susanne
   Svara

   Citron är väl också sur. Betraktar du den också som onyttig.?.

   • Leila Lindholm
    Svara

    Nix.

  • Agneta
   Svara

   Ja en citron smakar surt, men när vi äter den metaboliseras citronens svaga syror i kroppen och de flertalet basiska mineraler gör citronens verkan basisk.

  • Anders
   Svara

   Var är då kroppen sur, dvs pH <7, utöver i magsäcken?

 • norling
  Svara

  Hej , hur mycket surdeg går det till en vanlig standard limpa? Mvh Nyberg:-)

  • Leila Lindholm
   Svara

   Jag brukar använda typ 1 dl surdeg.

 • Lasse P H
  Svara

  Surdeg är ett äventyr!
  Har hållt på sedan i våras och lär mig nytt hela tiden! ?
  / Lasse, nybliven pancho

  • Lottac
   Svara

   För första gg i mitt liv har jag startat min surdeg 😁 tänkte baka rustika bullar imorgon 😁 får se hur det blir, har alltid bakat med jäst tidigare, känns märkligt utan 🙄

 • Ingmarie Nygårds
  Svara

  Har aldrig provat med surdeg. Men skall nu testa när jag fick tag på att testa med ramslök i.

 • Wivianne Andersson
  Svara

  Kan man frysa surdeg, om man t e x åker bort flera månader och ta fram den när man kommer hem eller måste man börja om från början.

  • Leila Lindholm
   Svara

   Nej, det tror jag inte. Den måste hållas vid liv, genom att matas och få syre.

  • Viktoria
   Svara

   Du kan torka surdeg! :0) busenkelt, bred ut ett tunt lager på en tallrik, form, plåt eller liknande. Låt torka några dagar och spara. Du väcker den till liv som vanligt med surdeg, smular ner den i vatten och tillsätter mjöl. Låt stå tills den vaknat ordentligt, doftar friskt och bubblar. Då är surdegsgrunden klar att åka in i kylen igen. Lycka till 💕

 • Fanny Ahlgren
  Svara

  Jag har nyligen börjat baka surdegsbröd, det går ganska bra. Jag gör grunden på grovt rågmjöl som jag fryser ner i små portioner. Använder lite jäst när jag bakar brödet.

 • Björn
  Svara

  Surdeg kan frysas, om du först blandar surdegen med mer mjöl, därefter låter det ligga och torka. Frys sen in det. Ta fram och blanda med vatten för att väcka till liv igen.

 • Marsha Thalin
  Svara

  After många olika försök har jag lyckats med en surdeggrund men det är vetesurdeg. Kan jag använder det i en rågbröd trots att det står att man ska ha rågsurdegsgrund? Lyckats med surdegs bagels. Det gjorde mig så lycklig, min barndoms absolut favorit bröd.

 • Nathalie
  Svara

  Hej! Hur räddar jag min surdeg bäst om den har skiktat sig lite efter en veckas ”hunger”? (Har alltså inte matat den på en vecka men legat i kylen)
  Tack!

  • Tord
   Svara

   Häll av det översta, lösare skiktet och mata som vanligt.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate