Leila Lindholm började sin kockkarriär med utbildning till kock på en av Stockholms restaurangskolor. Hennes första jobb var hos Nils-Emil Ahlin på Wärdshuset Ulla Winbladh där hos fick lära sig av de bästa. Sida vid sida med legendarer som Karin Chädström (Tore Wretmans kallskänks chef från tiden på Operakällaren) och Nils-Emils vapendragare Mats Öhrn lärde hon sig snabbt grunderna till det Svenska köket. Därefter fortsatte hon hos Fredrik Eriksson (dåvarande europamästare i matlagning) på hans klassiska skärgårdskrog på Fjäderholmarna i Stockholms inlopp.

Pressbild Leila Lindholm

Vid 21 års ålder flyttade Leila till New York och tog anställning av Marcus Samuelsson på då 3 stjärniga Aquavit i midtown Manhattan. Väl där lärde hon sig matlagningen ädla konst och arbetade i både den kalla och varma köket. De långa och många dagar i köket var fyllda av äventyr och utvecklingskurvan var snabb med gästspel på Waldorf Astoria, FN huset och i Napa Valley San Francisco.

"Jag startade min karriär tidigt i farmors och mormors kök. De lärde mig tjusningen av att kunna laga sin egen mat och baka ljuvliga bakverk. Det var rätt och slätt i köket som jag hängde under hela min uppväxt, så restaurangskola och utbildning till kock kändes självklar eftersom det aldrig rådig någon tvekan om min passion för att äta gott. Jag insåg tidigt att det bästa sättet att bli garanterad god mat i resten av livet var att lära sig laga den själv.”

Väl åter i Sverige fortsatte restaurangkarriären på Operakällaren och Fredsgatan 12. Hon var med under uppstarten av SMAK hos Melker Andersson och startade sitt första egna bolag 1999.

Första teveframträdandet skedde i samband med hennes utmärkelse till årets Wilhelmina (årets kvinnliga kock) 1999 och 2004 började Leila leverera enkla, snabba och goda middagstips i TV4’s Nyhetsmorgon. Det han bli över hundra tips riktade till både den ”som egentligen inte kan laga mat”, den som har tidsbrist och till den som behövde inspiration till att liva upp vardagsmaten. Leila’s idé och matlagningsfilosofi har alltid varit att göra maten lättillgänglig, enkel och vacker.

"Mat ska tilltala alla våra sinnen. Den ska vara vacker att se på men okomplicerad att laga. Det är de spännande smakkombinationerna som är upplevelsen men man ska inte underskatta intrycken runt omkring. Som hur den serveras, vart den serveras, doften, miljön man befinner sig i”

LEILAS BÖCKER

2004
Leila’s middagstips
2006
Leila’s Guldkant på vardagen
2008
A Piece of Cake
2010
One More slice
2011
Hello Cupcake!
2013
Welcome Home
2015
The Fresh Foodie
2016
Sweet Christmas

LEILA PÅ TV

Leila’s Middagstips 2004
Leila’s Mat 2005
Leila Bakar 2007-2010
Leila’s Jul 2007
Leila på landet 2009
Leila’s Home Delivery 2010
Leila Bakar i Frankrike 2011
Leila’s Söta Jul 2011
När och Fjärran 2007
Kockarnas kamp 2015
Leila’s Supermat 2016

TIME LINE FOR LEILA

1999
Årets ungdomsstipendiat av föreningen för kockar och kallskänkor
1999
Årets kvinnliga kock av Wilhelmina Stiftelsen
2004
Årets Tevekock i TV4 Nyhetsmorgon
2009
Svenska Gastronomiska Akademiens Silvermedalj
2009
Bokförlaget Walter and Books
2011
Grundade varumärket och butikskedjan Leila’s General Store
2015
Sommarpratare i P1
2017
Lanserade inredningskonceptet Welcome Home Company
2015
Leila's General Store lanseras på ELLOS
2015
Leila's General Store lanseras på Åhléns
2020
Leila gästar framgångspodden
2021
Leila's General Store lanseras på COOP

LEILA’S GENERAL STORE

Idag driver Leila tre stycken Leila’s General Store och en digital e-handel www.leilasgeneralstore.com
Leila’s General Store’s produkter finns även hos återförsäljare runtom i landet.

Leila's General Store
Translate