In Uncategorized

Hör kommer ett recept från nya boken som innehåller superfröet Chia som är maxat med proteiner, mineraler och omega 3-syror. Det är även bra för magen, eftersom det avsöndrar ett geléliknande ämne. Jag brukar variera min chia smoothie och ibland byta ut mangon mot jordgubbar och smaksätta med rivet limeskal. Att variera med frysta körsbär eller hallon är också en höjdare. Jag behåller gärna bananen, som tillför en naturlig sötma till smoothien, så att den inte blir för syrlig.


2 DRINKAR
1 mango
2 bananer
2 dl mandelmjölk (osötad)
1 msk chiafrön
Isbitar

1. Skala och skiva mango och banan och kör i blender tillsammans
med mandelmjölk, chiafrön och isbitar. Häll upp i glas.

 

Showing 6 comments
 • Eleonore
  Svara

  Hej!

  Här kommer kanske en knasig kommentar. Men jag har lyssnat på er fina pod – superbra! Jag har själv en massa allergier och är nybliven mamma så jag är lika intresserad av ”Fresh Foodie” som du 🙂 Lyssnade på dagens avsnitt där du tipsade om att grilla lax och kunde inte låta bli att kontakta dig.
  Min man arbetar med flugfiske och är såklart väldigt insatt i fiske och kanske framförallt lax. Nästan all lax som säljs kommer från Norge, det är deras största export efter oljan. Vi tror att vi stoppar i oss nyttig fisk med nyttiga fetter etc, men sanningen är att den både förstör miljön och innehåller massa gifter. Här nedan finns länk till en dokumentär om detta, samt några citat ur en artikel. Du kan gärna ta bort min kommentar när du läst – jag vill bara lyfta frågan och att den diskuteras av er som arbetar med mat. Det är helt åt fanders, Norge vill såklart tysta problematiken eftersom de tjänar stora cash.

  Bästa,
  Eleonore

  https://vimeo.com/104376663

  — Föroreningarna i den odlade fisken kan ge permanenta skador på barnens organ och dessa ämnen förknippas även med forskningsresultat som visat att de också kan leda till autism, ADHD, störningar i immunförsvaret och det endokrina systemet. Hon berättar också att när det ska fastställas vad som är tillåtna gränser av gifter i fisk, så måste det baseras på vad som händer under graviditet och amning.

  — Om man inte har tillräckligt med kunskap om hur ämnen påverkar utvecklingen hos spädbarn, ska man inte rekommendera livsmedel som innehåller dessa ämnen. I Norge görs det mycket reklam för den norskt odlade fisken, där man bland annat uppmuntrar mammor och barn att äta fisken och det oroar oss, fortsätter den norska sjukhusexperten Anne-Lise Bjørke Monsen.
  — Jag rekommenderar inte att gravida kvinnor, barn eller unga äter odlad lax. Detta är för att det är för osäkert med hur mycket gifter och läkemedel laxen innehåller och för att vi inte vet tillräckligt om hur dessa ämnen påverkar barn, ungdomar och gravida kvinnor.

  De ämnen som den odlade fisken innehåller föder oro hos experterna och då är det de farliga miljögifterna i fisken som främst oroar. Miljögifterna som den norska fisken innehåller kallas för POP, vilket är en förkortning för Persistent Organic Pollutants. POP är ett samlingsnamn för några av världens farligaste miljögifter som bland annat, DDT, PCB och dioxin.

 • Svara

  Älskar också chiafrön! För oftast pudding/gröt av det och toppar med frukt och bär!

 • Svara

  Gör ska det vara och inte för. 😉

  Vill också bara säga att jag tycker att du är grym på det du gör. Älskar dina härliga recept!!! Tipsade om mina favoriter bland dina bakrecept här: http://fitnessochhalsa.se/2015/05/leila-bakar.html

  Kul också att du poddar nu!

 • Susanne
  Svara

  Gör du något med chiafröna innan du har i dem i en smootie? (tex blötlägger)
  Sen undrar jag också om du har något bra recept på en kaka som passar Heritage Nordic Ware formen? Fick den i present i helgen 🙂

 • wictoria Kohlberg
  Svara

  Hej Fina Leila.
  Den vackra klänningen du hade på sverigest yngsta mästerkock, VAR kommer den ifrån?
  Vänligen
  Wictoria Kohlberg

 • Jeanette
  Svara

  Hej hej!
  När öppnar du någon butik här i södern….? Typ Malmö eller Köpenhamn?

  Mvh Jeanette

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate