In Okategoriserade

Idag tänkte jag bjuda på ett riktigt fint recept. Fantastiska glutenfria tårtor växer inte på träd, men här vill jag lova en riktig kioskvältare till tårta. Den är så galet god att den sopar mattan med de flesta konkurrenter. Det kanske inte är den smalaste tårtan du kan hitta, ibland måste man få unna sig något riktigt onyttigt också. Det här är tårtan med stort T för den som vill undvika gluten eller för den som är glutenintolerant.

Receptet kommer från min senaste bok The Fresh Foodie, som du kan köpa HÄR!

Leila_glutenfri_tårta

1 TÅRTA/12 BITAR
300 g hasselnötter
200 g mörk choklad av god kvalitet, 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g smör
1 dl kokossocker
6 ekologiska ägg

PEANUT BUTTER FROSTING
1 1⁄2 dl jordnötssmör
2 1⁄2 dl kokossocker
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk vaniljpulver
300 g philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Bigarråer till garnering

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.
  3. Hacka chokladen grovt och kör den sedan i matberedaren tillsammans med nötterna.
  4. Tillsätt kakao, smör och kokossocker och mixa krämigt.
  5. Separera äggen, tillsätt gulorna i smörsmeten och mixa.
  6. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
  7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
  8. Fyll smeten i två smorda teflonformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  9. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna helt.

Peanut Butter Frosting

  1. Vispa jordnötssmör, kokossocker, kakao, vaniljpulver och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.
  2. Bred lite frosting på en av bottnarna, lägg den andra bottnen över och bred frosting på och runt tårtan. Garnera med bigarråer.

    Leila_bakar_glutenfri_tårta

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate