In Bakom kulisserna, Hemma hos mig, Mammalivet

Nu är jag tillbaka efter en veckas frånvaro från blogg. Det ville sig nämligen inte bättre än att min lilla var riktigt, riktigt sjuk. Den senaste veckan har jag spenderat på Astrid Lindgrens barnsjukhus med min lilla bebis. Det visade sig att hon hade fått RS virus och efter två akutbesök på två olika sjukhus där jag blivit hemskickad åkte jag slutligen till Astrid Lindgren på Karolinska där vi omedelbart blev inskrivna och fick fantastiskt bra vård från fantastiskt proffsig och gullig vårdpersonal. Hon har mått fruktansvärt dåligt, så vi har haft det riktigt kämpigt och hon haft svårt att andas och blivit sondmatad med en slang genom näsan. Det finns verkligen inget hemskare än när ens barn blir riktigt sjuka eller råkar ut för något. Den rädslan och känslan hjälplöshet är hemsk. Man känner sig inte speciellt stor då vill jag lova. Nu har vi i alla fall kunnat återvända hem och jag har landat och kunnat samla lite krafter. Min lilla tjej kommer troligtvis att vara sjuk i minst en vecka till men är tack och lov på bättringsvägen. Mitt råd till alla med små bebisar efter denna upplevelsen är att bli bästa kompis med din flaska handsprit och om det går… undvik pussar och fysisk kontakt med dagisbarn och folksamlingar i den utsträckning som är möjlig….

ps. RS är inte ett luftburet virus utan smittas vid kontakt. Det kan däremot överleva 12 timmar på ett dörrhandtag, därav handspriten… Bebisar under 6 månader är vanligaste RS patienten som behöver vård på sjukhus.

 

 

Showing 59 comments
 • Maria
  Svara

  Tänker på er! Jag är så rädd för RS och svuninfluensan. Vi har en tvåveckors hemma och vår tvååring som inte går på förskola ännu. Håller mig bara hemma och säger till de som vill besöka oss att de måste va superfriska för att få komma.

 • Anna
  Svara

  Jättetråkigt att höra om er lilla tjej hoppas hon kryar på sig snart o tveka inte att söka hjälp eller ringa till dem på KS igen om ni som föräldrar är oroliga eller undrar över något <3 Styrkekram

 • Bakingmydreamcakes
  Svara

  Verkligen långt ifrån en rolig historia. Krya på er! ♥

 • Maria
  Svara

  Jag hade liknande upplevelse för två årssedan. Min dotter var 5 veckor när hon insjuknade. Precis som du berätta var vi inlagda lite mer än en vecka och fick sondmatning. På det fick hon ävenlunginflammation. Nä, fy och usch vad liten man kände sig. Tack och lov att det finns fantastisk vårdpersonal.

 • LinnM
  Svara

  stackars lilltjejen! Ta hand om er

 • Evailund
  Svara

  Men stackars liten! Och alla i familjen. det finns absolut inget i denna värld som är så hemskt som se sina barn sjuka! Hoppas nu hon kryar på sig o får krafter så hon snabbt blir frisk igen!!!
  Eva

 • Cristin
  Svara

  Styrka, och krya på, till er!
  Allt annat kan vänta tills hela familjen mår bra och ni har fått återhämta er efter allt!

 • Darksess
  Svara

  Stackars liten ♥

 • mats
  Svara

  Det är tufft när de små är sjuka,,då känner man sig själv kraftlös.
  Skönt att hon mår bättre

 • Therese
  Svara

  Kul att du är tillbaka! Du har varit saknad!

  Usch så hemskt! Hoppas hon kryar på sig nu! Har två småttingar varav den minsta fyller ett om en vecka och är sååå glad att de slapp rs som riktigt små. Den store (3 åring) har dock feberkramp och jag får panik varje gång han får lite feber. Som du skriver, finns inget hemskare än när ens barn är sjukt! Så maktlös o liten man är då!

  Styrkekramar till dig o din familj!

 • Malin
  Svara

  Usch vad obehagligt med rs-virus. Tur att ni fick rätt vård och att lilltjejen nu är på bättringsväg. Jättemysig bild.

 • Jessica Ekström
  Svara

  Min minsta (idag 4 år) fick RS när hon var 4 mån och det var kämpigt men vi belv inte inlagda då hon var så pigg trots allt. Hon mår bra idag men har fått lite svårare förkylningar efteråt vilket tydligen är vanligt.

  Är ju i princip omöjligt att helt skydda sig om man har ett förskolebarn också..

 • Linda
  Svara

  Anade att det var något tok på gång och är så glad för er skull att allt ändå har gått bra! Hoppas att du och din lilla goding får lite lugn o ro framöver, styrkekram

 • Caroline K
  Svara

  Förstår att ni måste ha haft det fruktansvärt jobbigt. Jätteskönt att höra att lillan mår bättre! Kram!

 • Sabina Ahlbeck
  Svara

  Fina Leila! Blev orolig när du var borta, med rätta. Så ledsamt att behöva kämpa för att få vård. Glad att ni fick bra hjälp till slut. Hämta krafter och må gott!
  Styrkekram! Sabina

 • Angelica
  Svara

  Åh, fy vad jobbigt. Hoppas allt går bra nu o ni får tillbaka orken. Usch, ja, man blir så orolig när sånt här händer. Min son hade mycket feber när han var från 3 månder o detta dök upp en gång varje månad. Ingen visste varför. Jag menar, feber, över 40 gr varje gång! Till slut begärde jag att de gjorde ordentliga kontroller. Var rädd att det kune vara cancer eller något annat. Men efter ca ett år växte detta bort! Konstigt!
  Ialla fall: ta hand om er.

 • Danka
  Svara

  Fy vad hemskt. Jag kan verkligen förstå hur ni har mått. Min skrutt är 6 månader men har hört att RS just är farligt för barn under ett år. Vad bra att ni fick bra vård, då vet jag vart jag ska vända mig om min son blir sjuk. All stryka till er!

 • Theres
  Svara

  Stackars tösen och hennes familj!!
  Skönt att hon är på bättringsvägen igen och att ni snart kan andas ut igen.
  Har misstänkt att hon vart sjuk.
  Kul att du är tillbaka 🙂

  Kram på er!! ♥

 • Stylefia
  Svara

  Stackars liten! ♥ Usch det är verkligen det värsta när barnen är sjuka – man önskar att man kunde flytta över sjukdomen till sig själv istället! Krya pâ dig lilla pyret!

 • Mona
  Svara

  Krya på den lilla <3 Hoppas hon snart får bli bättre.

 • Linda
  Svara

  Fy, vilken upplevelse… Jag hoppas hon kryar på sig, och att ni slipper fler sjukhus besök. ta hand om varandra, tiden går väldigt fort 😉

 • Busmimmsam
  Svara

  Sänder mina största kramar till er och hoppas hon snart mår bättre.

 • Lena
  Svara

  Ja när våra små blir riktigt sjuka. Då är man liten på jorden. Min mellersta hade RS som bebis han oxå.
  Min yngsta indjuknade i maj 2012 i burkitts lymfom. ( en cancerform) . I år fick han influensa typ A och jättehög feber länge.
  Så jag förstår din rädsla och känsla av maktlöshet. Men vi har tur som har svensk sjukvård.

  Till er alla var noga med handhygien och försiktighet i folksamlingat. Gör inga onödiga besök där smitta finns.
  Ta hand om er och kramas mycket, inom familjen ♥

 • Veronica
  Svara

  Vi har haft en liknande vecka med vår 6 veckor gamla Lykke. Först ett akutbesök på ett sjukhus och hemskickade med diagnosen HALSFLUSS. Men med en fortsatt oro valde vi ett annat sjukhus som var fantastiska och tog lilla Lykkes bekymmer på allvar. Hemskt är det.

 • Miku
  Svara

  Jag fick själv ligga på Astrid Lindgren med min Skrutta när hon hade stoppat en handfull diskmaskinspulver i munnen i köket på dagis som nån idiot hade bestämt sig för att låta stå kvar på golvet.
  Som tur var, hann hon inte svälja. Läkarna sa att tarmarna eller halsen kunde frätts sönder.
  Min lilla älskling kunde dött :'(
  Det är jobbigt, man kånner sig så hjälplös och liten.

 • Jenny
  Svara

  Usch vad otäckt! Skönt att det blivit bättre. Ta det lugnt nu och mys!

 • Maria
  Svara

  Styrkekram <3

 • Jenny
  Svara

  Hej! Vad skönt att ni är på bättringsvägen! Har själv en 8-veckors liten tjej och jag har varit och är livrädd för RS då det ligger på topp detta år, är inte lika illa varje år tydligen… Vi håller oss mest hemma och tar inte emot besök om dom inte är helt friska, man känner sig ganska isolerad och längtar till våren! Men det är en kort tid i ens liv och det ni nu är med om är så fruktansvärt så det gör man med glädje för det vill ingen vara med om. Dessa små hjälplösa liv…dom kan ju faktiskt dö av RS även om det är ovanligt… Vissa i vår bekantskapskrets tycker vi är helnojiga som inte kan åka och handla på Ica maxi eller ta med bebisen på barnkalas m.m, dom fattar inte vad som kan hända. Jag tyckte först det var lite jobbigt att få barn runt jul just för att det är massor att göra runt jul och barnet tycker nog inte det är så kul att fylla år runt den tiden heller… men det absolut värsta att få barn den tiden är alla virus som flödar omkring… Jag råder alla som kan planera sina barn att undvika att få december, januari, februari och mars för det är värsta månaderna att ha ett spädbarn! Som sagt Leila…skönt att ni är bättre! Ta hand om er! Kram

 • Karoline Åkerblom
  Svara

  Phu…!! Jag vet. Inte roligt – alls faktiskt. Var igenom samma sak med dotter nr två. Minns det inte m så roliga minnen. Krya på er!!
  Kämpa på duktiga mamma!!

 • Gabriella Thall
  Svara

  Hej!
  Ledsen att höra om att din bebis blivit sjuk!ingen förälder vill gå igenom sådant.Hoppas hon kryar på sig fort!
  Min yngsta fyller ett om en månad och vi har haft otroligt tur då hon har två storebröder,en på fsk och en i skola.
  Kram!

 • Karin
  Svara

  Stackars liten! Det finns inget värre än att som förälder sitta mer eller mindre hjälplös bredvid när de små är så dåliga.

  Min dotter fick rs vid midsommar, då fem månader gammal, och nu igen i januari, strax efter ettårsdagen. Var riktigt dålig båda gångerna. I januari låg hon inne fem dagar och fick även hon sondmatas genom näsan samt få dropp, suck. Mitt tips, tänk inte att ”faran” är över bara för att barnet är äldre än sex månader, även om riskerna givetvis är störst då. Vi har varit jätteförsiktiga och har alltid undvikit folksamlingar och sånt, men det går aldrig att skydda sig 100%.

  Hoppas sötnosen kryar på sig och förblir frisk!!!!

 • Carina
  Svara

  Tur att hon är bättre! ❤ och att hon har en stark mamma som inte ger sig utan åker vidare till ett sjukhus som faktisk bryr sig och förstår allvaret !! Många lyckönskningar till er!! ❤❤❤

 • Pernilla
  Svara

  Usch och fy och blä! Tur att det gått bra iallafall!

 • bakandesara
  Svara

  Usch så hemskt! Hpppas att hon mår bra snart igen!

 • Luiza
  Svara

  Tack och lov att hon är på bättringsvägen, och att NÅGON tog din oror på allvar.
  Jag har varit livrädd för RS , men min dotter har sluppit hittills och handsprit finns alltid hemma och med i väskan så här års. I och med att kundvagnarna är en riktig bakteriefälla , så spritar jag alltid där jag vet att min dotter tar innan jag sätter henne i vagnen för att vara på den säkrare sidan.
  Hoppas hon blir bra snart, din tös.
  Kram /
  Luiza

 • vibeke
  Svara

  Uff vad hemskt 🙁 Förstår precis hur du menar …finns inget värre än när barna blir så sjuka 🙁 Men skönt att de vänt nu så hoppas på snabb tillfriskning stor kram på er !!

 • Moa
  Svara

  Stackars lilla, vilken pärs! Hoppas hon bättrar på sig snabbt nu!! Vad ska hon heta sötingen? Lily skulle passa tycker jag, vackert men tufft, gammaldags men känns ändå modernt , precis som Walter. Walter och Lily:)

 • Anna
  Svara

  Så skönt att det går framåt och lillan mår bättre. Jag vet precis hur hemskt det är och hur hjälplös man känner sig som förälder när nåt sånt här händer.
  Min son blev oxå sjuk i RS när han var liten och vi låg inlagda i 2 veckor. Kom hem lille julafton 2004 och det var en enorm lycka att få åka hem med en något friskare son :-))
  Önskar er all lycka till framöver och var rädda om er, stor kram Anna

 • Aneta
  Svara

  Styrkekramar till er alla!

 • Annette Carlsson
  Svara

  Ojojoj, stackars lilla tjej…och er föräldrar så klart! Så skönt att hon piggat på sig. 🙂 Som du skrev, det finns verkligen INGET värre än när ens barn är sjuka. Maktlösheten är värst. Det enda man kan göra i sådana lägen är att finnas där…hela tiden. Kram till er alla…

 • Sofie
  Svara

  RS-virus är inget att leka med. Jag blir såå arg på nyblivna föräldrar som tar med sig sin nyfödda till köpcentran o matbutiker o på stora släktkalas osv osv… Och speciellt när RS har sina värsta månader! RS finns året om men är som värst vintermånaderna.
  Och man ska tvätta händerna ordentligt med tvål o vatten och sen ta rikligt me handsprit. Händer och hela underarmarna.
  Min lilla snutta är nu 8 månader och här hemma lever vi med syrgas dygnet runt. Nu är det så att min dotter har 2 kromosonfel. Så hon får sin mat via en knapp på magen, och har haft syrgas sen hon föddes. Hon är väldigt infektions känslig, får väldigt lätt lunginflammationer osv.
  Så vi är helt isolerade hemma. Har vi besök nångång så blir hon oftast sjukt efter det. Sist hon hade en ”vanlig” virusförkylning så hamna hon på intensivvårdsavdelningen och fick sövas o låg i respiratorn i 2,5 vecka. Läkarna sa att hon inte skulle klara sig. Vi förstår ju att vi kanske bara har våran lilla prinsessa på lånad tid. Pga den ena kromosomavvikelsen så dör dom flesta barn dom första levnads veckorna och ända upp till förskoleålder. Hennes höfter ligger ur led pga att hennes höftskålar är helt platta. Vi ha gjort en höftoperation utan resultat, dom ska försöka göra en till. Och ingen kan berätta för oss hur dessa kromosomavvikelser kommer påverka våran tös i framtiden. Det jag ville få fram är att en del lever med en rädsla varje dag!!! Man vet inte hur allt ser ut imorgon eller nästa vecka.. Man kan inte planera något.. Och jag säger inte att det bara är hemskt för oss. Alla eller många småbarnsföräldrar ha varit med om mycke jobbiga o tråkiga saker… Som förälder gör man ju allt för sitt/sina barn..
  Hoppas eran lilla kryar på sig fort!!!
  Kraam

  • leila
   Svara

   Jag blir alldeles tårögd när jag läser om ert öde. Ni måste vara så starka. Massor av kärlek och värme till er. <3 Kram Leila.

   • sofie
    Svara

    Tack! jo man måste försöka vara stark.

 • Mia
  Svara

  Lilla söta tjejen…
  Men så arg jag blir på de ställena ni blev hemskickade.. Varför kan man inte utreda istället, är det inte bättre att man utreder en gång för mycket än inte alls??
  Men skönt att ni till slut fick vården som behövdes och hoppas lilltjejen snart är pigg och alert igen..

  Kram
  Mia

 • Sanna
  Svara

  Usch vad hemskt, men skönt att det går åt rätt håll nu! Min lilla 9 veckors tjej fick också RS, vi åkte två ggr till Sachsska, andra gången fick hon andas adrenalin och blev mycket bättre. Fick låna hem andningsmaskinen, Albatrossen, i tre dagar och efter det var hostan borta! Hon blev smittad av sin stora syster som måste plockat upp nåt på öppna förskolan. Går ju inte direkt att säga åt en 17 månaders att hon inte får röra sin syster…

 • Anna - Starwoman
  Svara

  Vad hemsk att er lilla flicka varit så dålig (vet hur det är min son låg inlagd förra året i 6 dagar på barnsjukhus med både lunginflammation och RS-virus på samma ggn dock var han ver året och inte så liten som er tjej. Men skönt att er lilla flicka är på bättringsvägen. Vi har nu en två veckors liten lillasyster här hemma och jag har panik över att hon ska bli sjuk! Två åringen håller jag hemma från förskolan just för att jag är så rädd för att han ska smitta lillasyster om han går dit 🙁

  Ta hand om er <3

 • Ida
  Svara

  Massa kramar till er.
  Vet på ett ungefär vad ni gått igenom. Min lilla systerdotter fick rs vid två veckors ålder och det va med nöd och näppe att hon klarade sig.
  Krya på er nu och va rädda om varandra!
  Kram Ida

 • Linda Gidlund
  Svara

  Vår son var bara 2 dagar gammal och vi hann vara hemma 12 timmar, då vi insåg att det var något som inte stod rätt till, han kunde inte andas! Det var en mardröm och jag kände mig varken klar i huvet eller i kroppen att kunna tänka klart efter bara 2 dagar med en super jobbig förlossning…
  Vi fick hjälp på en gång, Astrid Lindgrens Barnakut, efter timmar av tester så hittade de vatten i lungorna, sondmatning via näsan och antibiotika, efter 3 dagar fick vi åka hem, vilken pers! Krya på tjejen och på dig!:)

 • Adela
  Svara

  Å lilla lilla söta….förstår att det måste varit hemskt!
  Skönt att vara hemma igen, ta hand om er och stor kram ♥

  Adela

 • Lovina
  Svara

  Hej!

  Usch stackars er! Hoppas att hon kryar på sig snabbt!

  Jag vet precis hur det är. Vår nyfödda bebis drabbades också av RS bara några dagar gammal. Precis hemkommen från BB blev hon troligen smittade av storebror (3 år och gick på dagis) som hade fått en riktigt jobbig hosta medan vi låg på BB. Vi hamnade på Sachsska Barnsjukhuset, blev inskrivna och vår lilla tjej som syresatte sig väldigt dåligt hamnade i C-PAP-maskin (då stod jag och grät på toaletten för jag orkade inte se på). Hon fick adrenalin och saltlösning som hon inhalerades med. Hon fick dessutom lunginflammation under tiden där. Det fanns hela tiden ett överhängande hot om att bli skickade med akut anbulanstransport till Astrid lindgrens barnintensiv, där de hade bättre övervakning om läget inte stabiliserade sig. Tack och lov slapp vi den färden.
  Det var en jobbig vecka på sjukhuset. Nyförlöst, amningen som funkat perfekt skulle ni ersättas av pumpning och sondmatning. Familjemyset ersattes av oro och vånda att se vår lilla tjej ligga där och kämpa.
  Men vi har fantastisk vård i Sverige när den behövs, och personalen där tog hand om mig och vår lilla bebis på bästa sätt.
  Läkaren där berättade att de allra flesta RS-fall bland spädbarn beror på smitta från storebror eller storasyster som går i förskolan. Men det är ju dessvärre ganska svårt att hålla dem helt borta från sitt nyfödda syskon. Vår son var inte ens särskilt intresserad av bebisen, men med de där hostningarna så flög nog viruset runt i huset…
  Vår tjej tillfrisknade och mår bra! Däremot verkar hon vara lite mer infektionskänslig och får varenda förkylning som går.

  Krya på er lilla tjej och ta hand om familjen!
  Kram

 • Anna
  Svara

  RS-virus ÄR luftburet….! Hoppas lilltjejen snart blir frisk! Kram

  • leila
   Svara

   Oj, konstigt att sköterskan sa något annat… Vi håller oss hemma numera ❤

   • Anna
    Svara

    Det kanske finns olika varianter… Jag är ingen expert men det är vad jag läst 😉 Ja det gör ni rätt i! Kram

 • Jane
  Svara

  ”Smittspridning sker genom närkontakt (ingen luftburen smitta på längre håll än 1,5-2 m). Viktigt med god handhygien (tvättsprit mycket effektivt mot RSV) och om möjligt kohortvård. Virusutsöndring kan fortsätta upptill 3 veckor efter symtomdebut.”
  från: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=707

  Kram Jane

  • Anna
   Svara

   Aha! Då kan man tolka det lite som man vill =) Tack för infon!

   • Jane
    Svara

    Jag tolkar det som att rs-viruset inte kan ta sig så långt när det väl är ute i luften. Virus kan ju färdas på de pyttesmå vattendroppar som bildas när vi nyser och hostar. Så båda sätten borde vara möjliga som smittväg om man har otur och någon nyser eller hostar direkt på en eller i närheten av en. Kanske inte så bra att avfärda den ena smittvägen av sjuksköterskan. I vilket fall som helst så ska spädbarn defintivt skyddas från stora folkmassor då man ofta är inom 1,5 -2 metersgränsen från andra. Eller skälla på folk som inte nyser i armvecket! 😉 Och varsågod! 🙂

 • Svara

  Åh, vad jobbigt det måste ha varit 🙁 vi blev också inlagd med vår prins för snart ett års sedan, så jag förstår din känsla att känna sig maktlös när man ser hur dåligt ens barn mår. Stor kram

 • Anna
  Svara

  Krya på er! Har varit med om samma sak; lillasyster fick som liten bebis RS-virus (troligtvis från storebrors dagis), sjukhus en vecka, isolerad, sondmatning och luftrörsvidgande varannan timme dygnet runt. Vilken prövning för alla inblandade… Nu är hon 7 år, och allt känns väldigt länge sedan. Men det är något av det värsta som hänt oss. Kram!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate