In Interior

Leta inspiration!

Det lättaste sättet att hitta inspiration är genom inredningsmagasin och böcker. Här hittar man ofta idéer till färdiga lösningar. Men för att skapa ett personligt hem som passar just dig behöver du öva dig på att lyfta blicken och bli medveten om vad du tycker om. Vad får dig att må bra och hur reagerar du på olika färger, former, mönster och dofter? Inspiration finns överallt.

moodboard

Butiker
Många butiker jobbar idag med tydliga koncept för att profilera sina varor. Här finns mycket att ta till sig i både små och stora detaljer, som materialval och färgkombinationer eller knep för att skapa rymd eller intimitet. Här vågar man ofta ta ut svängarna, och det kan du göra hemma också. Måla golvet i stora rutor, bygg knasiga stilleben, klä en antik stol i ett oväntat tyg eller pryd bordet med stora, vackra blomsterarrangemang.

Filmer
Miljöerna är viktiga i filmer, och ofta spelar scenografin en egen roll i den historia som ska berättas. Det finns mycket inspiration att få från filmmiljöer – i färger, proportioner och idéer till de- taljer. Ett exempel är sovrumsmiljöerna, där sängarna sällan är bredare än 140 centimeter för att förstärka intimiteten och för att det blir snyggast så i bild. Köken i amerikanska filmer är också värda att studera lite extra, liksom textilierna i engelsk scenografi. Lägg märke till miljöerna och du kommer garanterat hitta mycket att ta efter och inspireras av.

moodboard, inspiration, inredning

Resor
När man är på semester och befinner sig i en avslappnad situation och miljö är det lättare att ta till sig intryck och låta sig inspireras. Färgen på en port i en grekisk gränd kanske är just den du väljer till ditt badrum. Belysningen på en restaurang i Barcelona kan ge en idé till lampan i köket.

Bygg- och inredningstraditionerna varierar mellan olika länder – sättet att tapetsera, kombinera material och välja färgglans på snickerier. Var uppmärksam på detaljerna! Upplev, ta till dig och glöm inte att fotografera!

Restauranger
På de flesta restauranger har någon lagt mycket tid och kunskap på att skapa en både praktisk och trivsam miljö. Här finns ofta många smarta och bra tips att ta med sig hem, som val av stolar, höjd på bord, ljuddämpare, ljus, färgsättning och konst. Fundera över vad som gör att du trivs bättre i vissa restaurangmiljöer än i andra. Är det något du kan använda dig av i ditt eget hem?

Naturen
Formgivare och designers låter sig ofta inspireras av naturen. Vad dras du till? Vilken är din favoritårstid? I naturen finns både färgnyanser, former, texturer och rena känslostämningar att hämta idéer från. Snittblommor är en sann inspirationskälla att ösa ur när det gäller färgsättning.
I klassiska parker finns ofta en speciell harmoni. Idéer därifrån kan överföras på miljöer inomhus.

Färger
Sverige är ett dunkelt land stora delar av året. Det är lätt att tro att vitmålade väggar och ljusa material tar oss ur mörkret. Tyvärr blir vitt i mörker ofta kallt och grått snarare än ljust och varmt. För att få ett trivsamt hem året om krävs istället bra belysning och gärna färg på väggarna. Det finns många sätt att hitta väggfärg idag. Enklast är att välja färdigblandade färger, men det blir mer personligt om du bryter en egen nyans. Kanske utgår du från ett tyg, en kakelplatta eller något annat föremål som du tycker om. Ta med ett prov till färghandeln så bryter de nyansen åt dig.

Ibland ger det harmoni att jobba ton i ton mellan rummen, men kontraster kan också göra sig fint
mot varandra. Måla upp ett större färgprov på en bit kartong och känn efter. Färg på textilier och andra inredningsdetaljer, som mattor och tavlor, har också stor inverkan. Experimentera och prova dig fram.

moodboard, Leila Lindholm

Material
Det är lätt att bara tänka praktiskt och ekonomiskt och låta det estetiska bli sekundärt. Men det kan vara värt att lägga en extra slant på levande material som stenskivor i kök och badrum, träpaneler på väggar och ull i mattor och gardiner. De klassiska, tidlösa materialen blir bara vackrare med tiden. Tänk gärna utanför ramarna när du söker inspiration. Kanske kan ett kavaj-tweedtyg bli en vacker gardin eller en golvklinker göra sig fint på väggen.

https://www.leila.se/wp-content/uploads/leta-inspiration.jpg

Former
Det som skapar dynamik i ett rum är att bygga olika former. Prova olika kreativa lösningar. Tänk till när du ställer dina böcker i bokhyllan, ställ in andra roliga saker där för att bryta av. När du hänger tavlor är det roligt att jobba med olika former oavsett om det gäller en hel tavelvägg eller några stycken i en grupp. Ställ gärna saker uppe på skåp eller häng en tavla ovanför en dörr; det är fint att bygga på höjden i ett rum.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate