In Uncategorized

Pratade med Kristina Andersson om mitt kostupplägg för att lyckas jaga bort bebismagen och flodhästrumpan som jag har lagt på mig de senaste 9 månaderna. Nog för att jag kan en hel del om kost men Kristina ”is the shit” när det gäller sådana här saker. Hon gav mig lite tips att tänka på som jag självklart delar med mig till er som vill ha pepp!

Ät regelbundet och bli aldrig hungrig!
Hunger är inte farligt men väldigt osmart. Det är då vi gör de där dåliga matvalen och faller för frestelser som vi bestämt att vi vill motstå. Visst man kan klara det med ett hårt pannben men hur kul är det? hur trevlig är man för sin omgivning? Och framför allt varför, när det finns ett sätt som gör att man kan både vara tillfredställd och göra rätt val. Man behöver inte vara hungrig för att gå ner i vikt!
Utan hunger har du mer tålamod, ork, bättre humör och energi att lägga de där extra 5 minuterna det tar att göra ett hälsosamt val!

”Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattiglapp”
Genom att ge kroppen det den vill ha tidigt på dagen OCH undvika att bli hungrig och sugen under dagen så kan man ”trolla bort” sötsuget från kvällen som är en stor fälla för många.

Välj mättande mat:
Protein (kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, keso, kesella etc) är det näringsämne som mättar bäst. Se därför till att alltid ha en proteinkälla i din måltid. Sikta på 150-200g per lunch/middag
– Varm mat mättar bättre än kall mat.
– kryddstark mat mättar bättre än ”smaklös”

Fyll tallriken med grönt.
Att äta mindre kalorier innebär alltså inte mindre portioner. Fyll tallriken till bredden med grönsaker. Grönsaker som växer över jord, liksom bär, innehåller väldigt lite kalorier men är proppfulla av närings så dessa kan du totalt frossa i. Ju mer desto bättre. En stor och färggrann portion kommer att göra att du känner dig mer mentalt tillfredställd som också är en viktig del i mättnaden. Kom ihåg att frysta grönsaker är minst lika bra som färska.

Undvik mat som mättar dåligt eller stimulerar aptiten.
Kolhydrater, speciellt finfördelade, och allt som har en söt smak mättar väldigt dåligt och är lätta att överäta. Det innebär dock inte att man behöver utesluta dem helt men man kan hålla nere mängden. Begränsa mängden quinoa/pasta/bulgur etc. till 1,5 dl per portion.

Ta bort kolhydraterna helt på kvällen vissa dagar:
Om man vill lägga in en högre växel kan man ta bort kolhydratkällan helt på kvällen/middagen och bara köra grönsaker och proteinkälla. Det kräver dock att det blir rikligt med grönsaker – annars kommer du inte bli nöjd/tillfredställd.

Välj med fördel rotfrukter som kolhydratkälla.
De innehåller relativt lite kalorier och kolhydrater så mängden du ”får/kan” äta blir större. Ca 300 – 400 gram/port.

Glöm allt förbuds-tänk och fråga dig istället ”är det värt det?”
Du får göra och äta precis vad du vill. Fråga är bara om du verkligen vill? Se till att tillfredställelsen av att äta det är ”onyttiga” är värt att det går långsammare ner i vikt alt. att du inte uppnår din mål att gå ner i vikt. Ha gärna en tydlig målbild ex. på dig själv när du vägde och kände dig så som du nu önskar att du gör. Väg tillfredställelsen av att äta något mot känslan av att vara där. Är det värt det?

Tänk rena råvaror och orört!
Basera maten på rena råvaror så som kött, fisk, fågel, ägg, rotfrukter, ris, quinoa, frukt, bär, grönsaker, avokado, nötter, olja, frön etc. Halvfabrikat och hårt processad mat påverkar ofta kroppen negativt samtidigt som det mättar sämre och i vissa fall tvärtom stimulerar aptiten.

Gör det inte för svårt! 
Ställ inte för höga krav på maten bara för att det ska vara nyttigt. Om alternativet är ex. falukorv och makaroner eller mackor så ställ inte högre kulinariska krav på det nyttiga du lagar/fixar. Ibland handlar det kanske dessutom bara om att justera mängderna på just din tallrik (mer protein och grönsaker och mindre kolhydrater) eller att lägga ett ägg till frukosten eller lite keso till mellanmålsfrukten.

Gör ditt eget halvfabrikat.
Enkelt att snabbt och enkelt ta upp ur frysen om det krisar och tiden inte räcker till. Laxfilé, kycklingfié på låg värme (ca 100-125 grader) i ugnen. Frys in i portionsförpackningar. Råris, quinoa, rostade rotfrukter etc. Kan ”slängas ihop” till en lunch/middag lika snabbt som man ”slänger ihop” korv och makaroner.

Psst!
Tänk också på att om du ammar ska du äta mer ca 600 kalorier per dag, så ät inte för lite… (mitt lilla tillägg till Kristinas utsökta filosofi) Nå, vad tycker ni om tipsen?

Showing 13 comments
 • Anna
  Svara

  Hej Leila.
  Jag är i precis liknande situation som du; har en äldre prins och en liten prinsessa! Upplevde aldrig problemen med kroppen med första barnet som nu med andra. Tycker det är svårt att få tiden att räcka till. Mat till de små vid regelbundna tider, amma, bra mat till mig etc. Och där emellan helst lite träning.. Men du har sunda och bra rekomendationer Leila, tack för det! Skall skriva ut och sätta upp dina tips på kylen!

  Hälsning Anna

  • leila
   Svara

   Tack! Jag ska försöka hinna med att dela med mig så mycket jag bara kan under resans gång! Dessa tipsen har jag fått av Kristina. Kan verkligen rekommendera hennes och Erikas bok, Äta, träna, leva! Massor av smarta tips och inspiration ❤

 • Heidi
  Svara

  Kära Leila!
  Jag blir så genuint glad när jag läser ditt inlägg! Nu för tiden är bloggar och andra sociala medier fullproppade med snabba viktminskningstips och dieter. Man blir så trött! Efter min egen förlossning för 7 månader sedan kämpar jag fortfarande med vikten, och motivationen, men har de senaste veckorna verkligen hittat glöden! Igår fick jag hem Olga Rönnbergs bok ”Träning för nyblivna mammor” och ska försöka träna enligt den.

  Kosten är ju A och O och som sagt, det sägs och tycks så mycket om den. ”Kolhydrater är livsfarligt” och ”Ät bara fett!” Men det är precis som du skriver! Ät grönsaker och vettig mat – och förbjud inte dig själv att ta en kaka nån gång ibland om du vill.

  Tack för en toppensammanställning! Den ska sparas! Ha en bra dag!

  • leila
   Svara

   Tack <3 Kul att höra. All cred i texten ska Kristina Andersson ha men jag delar helt och hållet hennes åsikter! KÖR HÅRT 😉 Kram!

 • Helene Söderblom
  Svara

  Hej Leila o alla bloggare,
  Tack för ett fint inlägg om vettig kost. Är själv litet äldre o mina 3 barn redan stora.
  Pga förhöjt blodsocker har jag nu ca 3 år följt lågkolhydratdieten, men inte extremt, utan tillåtit mig godbitar mellan varven. Nötter har varit den stora räddningen när man är sugen på ngt gott men inser att socker o andra snabba kolhydrater inte är bra varken för hälsan el. vikten. Nötter innehåller magnesium som minskar sötsugsbehovet o också trypthofan som håller humöret uppe. Jag har märkt att speciellt magnesium i lämpliga doser verkligen gör att man inte ens tänker på godis!! Tack Leila för dina matprogram o ditt glada ,vänliga o trevliga sätt. Det är fantastiskt inspirerande.
  Mvh Hélène

 • Lisa
  Svara

  Tack för en kanonbra blogg, så trevligt och inspirerande. Tar till mig alla tips, Tack igen!

 • Stephanie
  Svara

  Tack, jättebra tips och råd!

 • Andrea
  Svara

  Leila, måste säga att jag nyss upptäckt din blogg och den är så inspirerande!
  Din hälsoresa är mycket spännande, då jag själv också gör en! Har en snart ettårig liten tjej och en till påväg i juli.
  Har trots graviditet valt att ändra min livsstil (gick upp i vikt EFTER mitt första barn, kunde inte sluta äta när jag ammade) med bra mat, träning med pt två dagar i veckan och power walks med vagn och vovve varje dag.

  Blir så glad när jag läser dina tips som inte är nån vansinnig diet utan bara sund fräsch mat man kan äta hela livet.
  Tack igen för en bra blogg blandat med hälsa och härlig mat!
  All lycka till dig!

 • Jello*
  Svara

  Underbara Leila!!!
  Du har verkligen fått mig inspereradl!
  Har mått ganska dåligt över hur min kropp ser ut efter min graviditet för ca 1år sedan. Försöker att tänka positivt, försöker att träna och äta bra och för det mesta går det bra, men just det där du skrev om att förbjuda sig saker slog mitt i prick!!! Det är där jag alltid faller dit, och när jag gör det mår jag ännu sämre men nu ska jag verkligen försöka tänka annorlunda. Hoppas du förstår hur mycket det betyder, nu är det nya bullar som gäller!! TUSEN TACK!!!
  Och om du har fler ”mentala” hälsotips att dela skulle ingen bli gladare än jag = )

 • Linda
  Svara

  Låter väldigt bra! Så försökte jag äta innan jag blev gravid. Nu är lilla tjejen 6 veckor, och jag känner att det vore dags att ta mig ut mitt ”gravid-ätande”.

  Hälsningar hon som just åt dagens lunch bestående av en tallrik snabbnudlar och ett glas pepsi! 😛

 • Malin Johansson
  Svara

  Jag har (ursäkta uttrycket) karaktär som en sprutnarkoman:/
  Lika fort som jag säger att jag ska smala av intaget mat, (för jag äter för mycket) lika fort äter jag mera. Detsamma med sötsaker och bakverk. Hur får jag in i huvudet att jag inte ska hålla på och äta gottigottgott varenda dag?
  Blir så besvike på mig själv alltså. Karaktären är loooooong gone!
  Några tips Leila för att jag inte ska falla tillbaka till ätandet hela tiden.
  Tack på förhand! Och grattis för att DU lyckades

  • leila
   Svara

   Jag äter något sött nästan varje dag och det är det som är det fina med Viktväktarna (att det faktiskt är ok). Släpp dina betänkligheter och förutfattade meningar om dig själv och ge det ett ärligt försök <3 Följ instruktionerna och du blir kanske lika chockad som jag över resultatet… Kör hårt <3

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate