In Uncategorized

Till påskhelgen vill jag lyxa till det lite extra till mina gäster så jag planerar på att bjuda på detta supergoda tilltugg till drinken. Det blir en Skagencrostini toppad med löjrom. Skagenröra är ett sånt där recept som enligt mig bara kan göras på ett sätt och det är med Tove Wremans recept. Jag hade förmånen att få arbeta med Karin Chädström som var boss i kallskänken på Operakällaren under hela Tore Wretman eran. När jag jobbade på Ulla Winbladh kom hon in varje jul (hon var pensionerad) och hjälpte Nils-Emil Ahlin (Tore Wretmans gamle källarmästare på Riche) att göra årets sillsallad. Då passade jag alltid på att förhöra mig om olika klassiska Wretman recept. Hon var som en vandrande kokboksbibel och en riktig legend i branschen. Jag vet inte hur många miljoner skagen kanapéer som passerat ut genom Operakällarens kök genom hennes tid. Hur som helst, så här gör man steg-för-steg och gud nåde den som blandar i något annat (som exempelvis kräftstjärtar) i Tore Wretmans skagenröra. Det enda som jag faktiskt har fuskat med är att hacka räkorna för de ska vara hela egentligen. Jag tycker att det blir bättre när de är hackade så att de inte trillar av crostinin. På Operakällaren så serverades skagen på smörad vit formfranska som runda små kanapéer…

Skagen Crostini

400 g skalade räkor (jag köper de handskalade i lake)
3-4 msk majonäs (Hellmans är den bästa färdigköpta, de andra skakar för mycket vinäger)
1/2 kruka hackad dill
6 droppar färsk citronsaft
Svartpeppar eller vitpeppar från kvarn
Flingsalt

1/2 baguette (gärna någon dag gammal, så är den lättare att skära)
Olivolja
Flingsalt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka räkorna, blanda med majonäs och hackad dill och smaksätt med peppar och salt.
3. Skiva baguetten i tunna skivor och pensla den med olivolja på en plåt. Smaksätt med lite flingsalt. Rosta dem i 5-10 minuter så de får en fin gyllene färg. Låt dem svalna.
4. Lägg en klick skagen på varje crostini och toppa med löjrom. Mums!!

20130327-104754.jpg

20130327-104820.jpg

20130327-104842.jpg

20130327-104852.jpg

20130327-104903.jpg

Comments
  • thomas
    Svara

    6 droppar citronsaft. Helt underbart vetenskapligt. Inga nyper eller annat tjafs.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate