In Okategoriserade

Ikväll har vi tjuvstartat pepparkaksbaket här hemma. Detta är faktiskt inte på mitt initiativ utan något som Olivia pratat om länge. Jag tror att hon är väldigt förtjust i formarna… Vi har en full korg med olika motiv på pepparkaksformar! Mina favoriter är cowboys och Eiffeltornet (de och många andra finns att köpa i mina butiker). 

För att få pepparkakorna riktigt spröda så är det viktigt att kavla dem riktigt tunna och grädda pepparkakorna på en smörade plåtar. Det tar bara några minuter eftersom pepparkakorna är så tunna, förvara dem i en lufttät plastburk.

     

2 STORA RULLAR PEPPARKAKSDEG
Olles spröda pepparkakor
400 g rumstempererat (mjukt) smör

550 g strösocker

3 dl ljus sirap

1,25 dl vispgrädde

1,25 dl vatten

10 g (3 tsk) mald kanel

2,5 g (1 tsk) mald nejlika

2,5 g (1 tsk) mald ingefära

¼ dl citronsaft

20 g (3 tsk) bikarbonat

1,3 kg vetemjöl

Svartpeppar från kvarn

Smält smör till plåten…

Rör det mjuka smöret i degblandare med strösocker, tillsätt sirap.

Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen.

Tillsätt citronsaft.

Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.

Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst 1 dygn.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Kavla degen tunt på ett mjölat bakbord.

Grädda pepparkakorna gyllene på smörade bakplåtar (eller på smörat bakplåtspapper).

 

Comments

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate