Nu börjar det nalkas luciafirande med tillhörande bak! Förra året gjorde jag den här ljuvliga choklad och mandelfyllda kransen och planen är att göra den i år igen. Galet god, snabb och enkel att göra!
Saftig lussekrans med mandel och choklad
2 stora kransar
(1timme och 30 minuter + gräddning i ugnen)
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 gram mörk kvalitetschoklad
200 gram mandelmassa
50 gram smör
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensling)
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och låt det koka upp.
2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
4. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
6. Kavla ut degen till en avlång form på ett bakbord.
Bred på mjukt smör, strö över grovriven mandelmassa och hackad mörk kvalitetschoklad.
7. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar) och skär 4-5 centimeter tjocka skivor och lägg tätt intill varandra till du format en krans.
8. Låt jäsa en andra gång under bakduk i cirka 20 minuter. Blanda ägg med vispgrädde och pensla kransen, grädda i ugnen i cirka 12-15 minuter.
åh så gott de ser ut