In A Sweet Christmas

vafflor_3581

Det här är min egna variant på gotländsk saffranspannkaka. Den har blivit en riktig favorit hemma till julen och är perfekt att göra på överbliven risgrynsgröt. Då hoppar man helt enkelt bara över det första steget i receptet, det vill säga att koka gröt, och börjar med att koka upp en skvätt mjölk med saffran och blandar ner det i gröten.
Recept och bild kommer från min bok One More Slice

Leilas Saffranspannkaka
1 Ugnsform/8 Portioner
Ingredienser:
1 1/2 dl grötris
1 1/2 dl vatten
5 dl mjölk 3 %
1/2 tsk salt
2 påsar (1g) saffran
6 ekologiska ägg
2 msk vetemjöl
200 g mandelmassa
1/2 dl mandelspån
Smör till formen
Sylt och lättvispad grädde till servering

1.
Koka grötris och vatten under lock i en kastrull tills vattnet har kokat in.
Tillsätt mjölk och salt.
2. Koka gröten i cirka 30 minuter. Rör om då och då och tillsätt saffran under slutet av koktiden. Låt gröten svalna.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa samman äggen i en skål och tillsätt vetemjöl, riven mandelmassa och saffransgröten.
5. Häll smeten i en smord ugnsform och strö över mandelspån.
6. Grädda pannkakan gyllene i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills smeten har stelnat helt.
7. Servera med lättvispad grädde och sylt.

Showing 4 comments
 • Torbjörn Persson
  Svara

  Hej Leila tittar på dig varje gång jag är så imponerad av dig. Men jag har en fråga. Var har du köpt våffeljärnet på steroider. Såg programmet om våfflor. Finns det att köpa och isåfall vart.Jag tycker att du är så jäkla duktig du får allt att se så lätt ut. God jul och gott nytt år. Hoppas på ett svar. Med vänlig hälsning Torbjörn Persson.

 • Sanna K.
  Svara

  Hej Leila, jag hoppas du ser det här. Jag såg ditt program här om dagen. Programmet där du bakade och fixade inför nyårsfesten och då såg jag dem där bucket list lapparna du lagt bredvid varje plats. Jag undrar vart du köpt dem? Dem var så otroligt fina och det var verkligen pricken över i:et i din nyårs dukning.

 • Ulf
  Svara

  Hej Leila, hade en tidningsartikel av dig om Marrakech som också innehöll recept för en fantastisk Marrockansk buffe inklusive en mycket god fördrink. Tidningen har tyvärr försvunnit och jag fick lite panik då jag inte hittade något på nätet. Kan du tipsa om hur jag kan hitta tidningen eller recpten igen vore jag oändligt tacksam.

  • leila lindholm
   Svara

   Det är ett reportage för Elle tror jag. Kanske går att googla. Annars så får du kolla med dem. Mvh Leila.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate