In Lifestyle
Våra bästa Superfood råvaror

Vad är Superfood?

Jo, det är vad jag brukar kalla mat med extremt högt näringsinnehåll som bidrar till att ge kroppen ett överflöd av viktiga näringsämnen, som vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror och fettsyror som omega 3. Ett regelbundet intag av så kallade superfoods kan ha olika effekter; vissa skyddar din kropp på insidan, medan andra stärker och läker. En del superfoods ger effekt direkt, medan andra är mer långsiktiga för kroppen. Begreppet superfood, eller supermat som det heter på svenska, varierar en del. Det behöver inte vara något annorlunda som bara finns i hälsobutiker, utan vi har det överallt omkring oss dagligen. Rena och ekologiska råvaror är superfood; nötter, fröer, bär och frukt likaså. Man kan förklara det med att det är ren mat som kommer från naturen. Men det går inte riktigt att sleva i sig en matsked gojibär varje dag och fortsätta äta vår väster- ländska mat, som ofta är baserad på vete- och mejeriprodukter, och tro att några större hälsoeffekter kommer att ske – även om det förstås är jättebra att äta gojibär.

Vad är Superfood?
Vad är Superfood?
Vad är Superfood?

Våra bästa Superfood råvaror:

Blåbär är superbäret som innehåller massor av vita- miner och mineraler, som C-vitamin, B-vitamin, kalcium och fosfor. Blåbär har även gott om kostfibrer och minskar risken för inflammation i tarmen.

Hallon är fiberrika och hjälper därför automatiskt till att reglera kolesterolet. De innehåller dubbelt så mycket ellaginsyra som jordgubbar gör. Ellaginsyra har visat sig kunna förebygga cancer och även minska tillväxten av cancerceller.

Linfrön innehåller höga halter av kostfibrer och är otroligt rika på omega 3. De har även en laxerande effekt och är väldigt bra mot trög mage.

Grönkål innehåller mer kalcium än mjölk, är rikt på omegafettsyror, bidrar till att minska det onda kolesterolet och hjälper även vår lever att må bättre.

 Persilja är väldigt rikt på järn, C-vitamin och antioxidanten karoten, som i kroppen ombildas till A-vi- tamin vilket gör din hud frisk, fräsch och återfuktad.

Rödbetor innehåller både mineraler och fytokemikalier som gör att man blir mer motståndskraftig mot infektioner. Ökar även cellernas syreupptagning och är fulla med fibrer.

Quinoa är en viltväxande ört från Sydamerika som är proppad med protein och kostfibrer. Har lågt innehåll av mättat fett, Quinoa är också helt fritt från gluten. Ett perfekt alternativ till ris eller couscous.

Hasselnötter är rika på mineralet magnesium, kost- fibrer och vitaminet folat.

Ingefära är en nyttig ört som ökar blodflödet i kroppen, bidrar till att sänka högt blodtryck, är bra för matsmältningen och hämmar inflammationer i kroppen.

Spenat är rikt på järn, C-vitamin, betakaroten, E-vitamin och alfakaroten.

Gojibär anses vara en ”superfruit” och har bland annat höga halter av antioxidanter som skyddar kroppens celler från skador och åldrande.

Chiafrön är superlivsmedlet från Mexiko som är fyllt med både protein, mineraler och kalcium. 1–2 matskedar chiafrön innehåller mer omega 3 än en portion lax, och fröna är även rika på antioxidanter.

Jordgubbar innehåller C-vitamin och är otroligt rika på järn och även folsyra.

Mango är en tropisk frukt med högt innehåll av anti- oxidanter. Den är rik på C-vitamin och fibrer.

Bovete är rikt på proteiner och aminosyror och är helt fritt från gluten.

Groddar blir mer och mer populärt tack vare sitt höga näringsinnehåll och för att det är busenkelt att grodda själv. De innehåller vitaminer, mineraler, livsviktiga enzymer och protein.

Pekannötter innehåller otroligt mycket bra fetter som är omättade. De innehåller även protein och kostfibrer men också mineralet zink.

Psylliumfrön har ett högt fiberinnehåll och är fria från kolhydrater och fett.

Pumpakärnor kallas även de för superfrön, med
alla sina fantastiska egenskaper. De innehåller bland annat A- och E-vitamin, essentiella fettsyror som omega 3 och omega 6, zink och järn. Pumpakärnor har även många nyttiga mineraler och höga halter av protein.

Olivolja är rik på enkelomättat fett, innehåller även antioxidanter och hjälper till att minska det onda kolesterolet LDL.

Granatäpple är en av de frukter som är rikast på antioxidanter, och forskning visar att granatäpple har direkta hälsoeffekter mot både cancer, åderför- kalkning och blodpropp, för att bara nämna några.

Broccoli är rikt på järn, kalcium, C-vitamin, E- vitamin, folat och fibrer. Broccoli är även fullt av antioxidanter som hämmar utvecklingen av cancer.

Avokado är även den en superfrukt, med mycket vitaminer, mineraler, fibrer, nyttiga fettsyror och antioxidanter.

Körsbär innehåller massor av C-vitamin och anti- oxidanter. De sägs även motverka ledvärk och gikt.

Solrosfrön innehåller olika B-vitamin, E-vitamin, mineraler och magnesium.

Bönor och linser är fulla av protein och fibrer, mins- kar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och stabiliserar blodtrycket.

Sesamfrön är rika på omättat fett och har hög proteinhalt. De är även rika på antioxidanter.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate