In Bakverk

Hoppas ni haft en härlig sommar allihopa och det är säkert många av er som har varit ute i skogen och plockat blåbär så jag tänkte ge er några grymt goda recept på lite olika blåbärsvarianter och dom finner ni här nedan. Alla recepten är riktiga klassiker som är säkra kort i köket så ni kommer att gilla dem, kanske är det någon som har provat min cheese cake förut?

Tips: Tänk på att tiden i ugnen kan variera något från ugn till ugn, beroende på hur gammal eller effektiv ugnen är så bäst är att alltid använda dig av en sticka och känna dig fram!

20130821-150853.jpg1 blåbärspaj/ 6 portioner

Blåbärspaj med vallmo

Smuldeg
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
3 dl havregryn

Fyllning
1 1/2 liter frysta blåbär
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
Vaniljglass till servering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
  3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
  4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
  5. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  6. Servera blåbärspajen varm med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.

20130821-150905.jpg

New York blueberry cheesecake

Kexbotten
300 g digestivekex
150 g smör

Cheesecakesmet
600 g philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
  7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
  8. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
  9. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
  10. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  11. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
  12. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

New York Cheesecake serveras som den är eller med en bärsås på exempelvis hallon.

20130821-150914.jpg

24 bullar

Blåbärsbullar

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11–12 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
1 näve mandelspån

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
  7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor, rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock.
  8. Bred ut hälften av smörkrämen över degen.
  9. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
  10. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
  11. Skiva rullen i 3–4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
  12. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  13. Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  15. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  16. Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i cirka 10 minuter.

 

Showing 2 comments
  • Hanna
    Svara

    Åh! Ställde precis in min New York blueberry cheesecake i ugnen, och nu såg jag att du skrivit om den här! Det är verkligen världens bästa cheesecake 🙂

  • Stina
    Svara

    Ser jättegott ut alltihop.

    New York Blueberry Cheesecake är himmelskt god.

    Fick den hos en kompis i Blomstermåla i somras och vi fikade både 2 och 3 gånger under den helgen. 🙂

    Bara måste göra en egen snart!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate