Då har vi bakat årets laddning av pepparkakor till jobbet när vi plåtat våra fina nya pepparkaksformar från General Store. Hos oss hittar du bokstäver, Eiffeltorn, cowboys, annorlunda granar och massa mer! Recept på pepparkakor hittar du här men jag tänkte också passa på att tipsa om hur du lyckas med pepparkakorna. Det finns nämligen ett par knep som kan vara bra att tänka på….
Viktigast är att pensla bakplåtspappret med smält smör, de gör pepparkakorna så mycket godare! Se till att kavla degen riktigt tunt, det i kombo med penslingen ger spröda kakor.
Det blir mycket enklare att kavla degen och framförallt att få loss den om degen är kall. Så fort degen blir varm så faller den lätt isär när du ska lyfta över kakorna till plåten!
Pepparkaksdeg ska ligga ett par dygn i kylskåp innan den bakas ut. Tänk på att plasta den ordentligt så att den inte tar kylskåpssmak. Använd alltid färska ingredienser och kryddor (som precis som mjöl blir gamla om de står länge i skafferiet). Baka enbart på vanligt vetemjöl, inte vetemjöl special som aldrig ska användas till kakor eller tårtor. Det är ett mjöl med förhöjt protein som är enbart till brödbak. Har man det i kakor blir de inte goda. Här hittar ni mitt favoritrecept på pepparkaksdeg!
Lycka till med baket!
Kram Leila.