In Lifestyle

Dekorera Cupcakes!

Att baka cupcakes är enkelt. Smeten är i princip en sockerkakssmet med lite tyngre och kompaktare än en muffins som ska vara riktigt luftig och nästan falla isär. Namnet cupcake sägs komma ifrån att man började baka överbliven kaksmet i koppar men det är ingen som vet med säkerhet. Idag använder man pappersformar som sätts i en muffinsplåt för att ge dem stöd och en perfekt vacker form (de har annars en tändes att flyta ut). Det går även bra att baka dem i muffinsformar i silikon som går att återanvända alternativt i folieformar.

Hur man fyller en spritspåse

Börja med att skär av spetsen på din engångs-spritspåse. Hålet ska vara ungefär lika stort som en 10 krona. Sätt i en tyll (en tyll ger stabilitet som gör det enklare att spritsa och önskat mönster). Vik ner kanterna på spritspåsen så att den inte blir kladdig högst upp och fyll försiktigt påsen med maräng, frosting eller vispad grädde. Det bör finnas plats över så att man enkelt kan vrida om påsen upptill. Pressa uppifrån och använd den nedre handen enbart till att styra påsen. Vrid vartefter upptill så fyllningen pressas nedåt (genom att pressa uppifrån så bildas inga luftbubblor i påsen).

Spritsa en ”beehive”

Här krävs en lite större rundtyll som är cirka 1 cm i diameter. Fyll spritspåsen med maräng eller grädde. Börja spritsa i ytterkanten på cupcaken och följ kanten runt-runt tills det bildas en ”beehive”. Avsluta med en topp.

Spritsa toppar med rundtyll

Tänk på att först stanna lite så att det bildas en ”boll” och sedan sluta spritsa samtidigt som man med en lätt hand drar spritspåsen rakt upp så att en spetsig topp bildas.

”Det finns mängder av sätt  dekorera på faktiskt! Jag tycker att det är fint att både spritsa och breda på cupcakes’en. Att ha rätt redskap gör det både enklare och roligare. Nu finns det även både strössel, dekorationer och karamellfärg med naturliga färgämnen från växtriket. Man kan även själv blanda färgerna för att få flera nyanser. Rött och blått blir tillsammans både rosa och lila!”

Så brer du på frosting

När man ska breda på frosting eller grädde på både tårtor och cupcakes är det alltid enklast att använda sig av en palett. Paletter finns att köpa i varierade storlekar. Välj storlek efter storleken på kakan. För bästa resultat gäller det förstås att ha en bra konsistens på frostingen. Leila har de bästa recepten på frosting förstås!

Lek med strössel

Med strössel kan man göra mycket snyggt. Bred på frostingen med en liten palett (det är lättast) och använd paletten för att skapa en rak kant som man sedan kan rulla i strössel. Enkelt och vackert till kalaset.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate