Mina favorit tacos är utan tvekan fisktacos med krispig torsk panerad i panko i hembakade tortillabröd med mangosalsa!
Jag tycker den här rätten passar lika bra som middag på en vardag med familjen som till att bjuda vännerna på till helgen!
Fisktacos med mangosalsa
4 tacos
DU BEHÖVER
600 g färsk torskfilé
2 dl mjöl
3 ägg
2-3 dl panko
1 liter neutral olja för fritering
machésallad
koriander
Mangosalsa
1 mango, tärnad
2 avokado, tärnad
4 salladslök (den gröna delen), skivad
1 ask körsbärstomater, 250 g, tärnad
1 kruka koriander, hackad
saft av 1 lime
2-3 msk olivolja
1 msk flytande honung
flingsalt
svartpeppar
Ponzusås
2 msk soja
2 msk rostad sesamolja
saft 1 lime
2 msk vita sesamfrön, torrostade
1/3 jalapeno, finhackad
Yoghurtaioli
1 dl majonnäs
3 msk grekisk yoghurt
½ vitlöksklyfta, finriven
skal av 1 lime
en nypa flingsalt
svartpeppar
Tortillabröd
3 dl majs (1 burk)
1 dl vatten
10 g färsk jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
ca 5-6 dl mjöl
mjöl till utbakning
GÖR SÅ HÄR
1.Börja med att baka tortillabröden. (scrolla ner för instruktioner)
2. Bena ur torsken och skär filéerna i bitar.
3. Knäck äggen i en skål, häll upp mjöl i en annan och panko i en tredje. Dubbelpanera genom att först doppa fisken i mjöl, därefter ägg och till sist panko. Lägg bitarna på en plåt eller ett fat.
4. Gör mangosalsan. Blanda mango, avokado, tomater, salladslök, koriander, limesaft, olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar.
5. Gör ponzusåsen. Blanda soja, rostad sesamolja, limesaft, sesamfrön och jalapeno.
6. Gör limeaiolin. Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, limeskal, flingsalt och svartpeppar.
7.Hetta upp oljan i en vid, tjockbottnad kastrull, nästan på högsta värme. Doppa ner bitarna några stycken i taget, i ett par minuter tills de fått lite färg.
8. Lägg machésallad i botten av varje tortillabröd, lägg på mangosalsa, fisk, ponzusås och limeaioli. Toppa med koriander.
Tortillabröd
1. Mixa majskornen fint och blanda med 1 dl vatten, jäst, salt, socker och olja.
2. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg.
3. Jäs till nästan dubbel storlek.
4. Kavla ut tunt till runda tortillas och grädda/stek brödet i en torr stekpanna på medelhög värme på bägge sidor. Håll bröden varma under bakduk.
Det här kan vara topp tio vad jag har ätit i hela mitt liv!
(Skippade för övrigt tomaterna i salsan, de jag hade var för osöta)
Detta är en stor favorit i vår familj. Varje fredag eller söndag gör vi denna efterlängtade rätt – mums!
Fantastiskt gott! 10 av 10. Men 600 g torsk räcker inte bara till fyra tacos, vi som var tre personer fick mer än hälften kvar av fisken och då åt vi tre eller fyra små tacos var. Då är en av oss en hungrig tonåring. Nästa gång tar vi halva mängden fisk.
Vilken dunderhit! Alla älskade maten och åt som tokiga, stora som små.😋 Håller med föregående inlägg om att mängden fisk är väldigt generöst tilltaget. Youghurtaiolin tog slut tidigt, däremot – väldigt uppskattad och kommer att göras i större mängd hos oss nästa gång.
Bästa tacosen ever! Stor favvis för hela familjen ända sedan jag hörde dig nämna receptet i podden som du och Ekstedt hade. F ö sjukt bra pod!