Man kan säga att jag numera har skaffat mig något av en fablesse för svarta kök. Jag har med tiden lärt mig att man faktiskt inte ska mesa ur med färg utan snarare maxa på som bara den, det blir faktiskt så mycket mer effekt när man tar i. Jobbar man med ljussättning så blir det väldigt effektfullt. Vi har i Sverige misstagit oss genom att tro att eftersom vi har det så mörkt större delen av året så måste vi måla huset ljust och vitt men det är något som inte stämmer, tycker jag. Att ta i med en kraftfullare eller mörkare färg ger en ombonad känsla och skapar atmosfär. Men som sagt, jobba med ljuset. Vi behöver många ljuskällor. En enkel taklampa räcker inte riktigt (inte heller i ett vitmålat kök). Häng ”swing-arm” lampor på väggarna. Gör en spottlist i taket så att du kan rikta ljuset på tavlor och på köksbänken. Färgen du ser på detta kök är en blank svart lasyr. Här är jag hemma hos mina fina vänner Wiktoria och Stefan Kruus och bakar en Fransk Chokladtårta. Stefan är arkitekt och Wiktoria konstvetare. Köket är snickeribyggt och de har målat väggarna med en mörkblå Farrow and Ball färg som heter Cooks Blue No 237, en färg som är vacker i kök och tydligen även ska ha en effekt som håller flugorna på avstånd. Jag brukar ibland använda en liknade blå från Alcro Designers som heter ”Kyla”, den är också otroligt vacker. Speciellt i kontrast till svart!
Finns det något smarrigare än en saftig chokladtårta med balanserade smaker (den får inte vara för söt) och mitt hetaste stalltips är att använda sig av en riktigt bra kakao. Det gör faktiskt en enormt stor skillnad på resultatet!
Denna är superenkel att göra. Jag använder alltid mig av 3 springformar när jag ska baka en riktigt hög tårta. Genom att fördela tårtan över 3 formar så blir bottnarna högre och vill man få höjden så ska man inte dela bottnarna. Då blir det dessutom lätt smuligt och svårt att breda på frostingen. Jag gör min frosting med jordnötssmör. Det är GRYMT GOTT och ger en fantastisk konsistens som är lätt och elastisk att breda på tårtan.
Fransk Chokladtårta extra ordinarie!
1 tårta
Gillar du choklad och jordnöt? Då ska du baka min franska chokladtårta med jordnötsfrosting. Så galet god!
Detta behöver du får 3 tårtbottnar…
300 g mörk choklad 70 % av god kvalitet
150 g smör
2 dl strösocker
5 ekologiska ägg
1 färsk vaniljstång
1 nypa flingsalt
2 dl vetemjöl
Peanut Butter Frosting
1 1/2 dl jordnötssmör
2 1/2 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk vaniljpulver
300 g philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Börja med att baka tårtbottnarna…
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Smält chokladen i ett vattenbad eller i micro, blanda med smält smör och rör det slätt.
Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång vitt och luftigt.
Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.
Rör försiktigt ner chokladsmöret.
Fördela smeten jämnt i tre smorda springformar, 16 cm i diameter.
Grädda chokladbottnarna i mitten av ugnen i 20–25 minuter. De ska ha stelnat till när man skakar formarna försiktigt men vara mjuka i mitten, annars blir kakan lätt för smulig. Prova med en sticka!
Låt chokladkakorna svalna medan du gör frostingen.
Peanut Butter Frosting
Vispa jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljpulver och philadelphiaostkrämigt. Tillsätt kaffet.
Bred frostingen på den första chokladbottnen och lägg sedan på nästa, som du också täcker med frosting. Montera på den sista och bred/täck hela tårtan med frosting med hjälp av en palett.
Allt du behöver för att baka tårtan hittar du här…