In Okategoriserade

Äntligen helg! Ett tips om du är baksugen eller ska få besök av någon alldeles speciell är att göra den här kolapajen – en helt underbart seg och härlig kaka. Jag använder flytande glykos till fyllningen för att kolan inte ska kristallisera sig och för att få fram den perfekta segheten. Tuberna finns att köpa i välsorterade matbutiker.

kolapaj

Amerikansk kolapaj

1 paj/12 bitar

Mördeg

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk vatten

  1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop. Knåda inte.
  3. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning

450 g mörk kvalitetschoklad 70%
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl vatten
100 ml (2 tuber) flytande glykos
1 färsk vaniljstång
3 dl blandade nötter (sötmandel, pekan-, pistage- och valnötter)

Lättvispad grädde till servering

  1. Gör mördegen enligt grundreceptet, blir det deg över kan den sparas i frysen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga degbotten med en gaffel.
  4. Tryck fast aluminiumfolie runt pajkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
  5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills paj-botten är gyllene. Låt svalna.
  6. Finhacka den mörka chokladen.
  7. Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  8. Koka strösocker, vatten och glykos i cirka 6 minuter i en stor kastrull.
  9. Rör ner chokladgrädden och urskrapad vaniljstång med frön i sockerlagen och fortsätt koka under konstant vispning i 10–13 minuter tills smeten tjocknar och känns trög.
  10. Plocka ur vaniljstången och fyll direkt pajskalet med kolan, strö över nötter och låt stelna.

Servera pajen rumstempererad med lättvispad grädde.

Comments

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate