In I köket, Inspiration!, Leila Bakar!, Recept, Uncategorized

Jag är verkligen ett stort fan av Bagels, tycker det är ett supergott och tåligt bröd som funkar att bara fylla med färskost om man känner för det eller fylla med massor med goda pålägg och grönsaker. Dessa bagels går utmärkt att frysa och ta fram efter behov. Då brukar jag rosta dem och servera med cream cheese och rökt lax…

20140309-171903.jpg

Bagels

Grundrecept
12 bagels

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 12–13 dl vetemjöl special

Äggvita till pensling

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och honung.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen i maskin i  cirka 5 minuter. Den ska vara stum.
  3. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i cirka  50 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
  5. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett ganska stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret (som en rockring).
  6. Jäs ringarna under bakduk, på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  8. Koka ett par ringar i taget, 1–2 minuter på varje sida.
  9. Låt ringarna torka snabbt på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Pensla dem med uppvispad äggvita.
  11. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  12. Strö på valfri topping, som vallmofrö, sesamfrö, solrosfrön eller nått annat gott.

 

Showing 5 comments
  • Ella
    Svara

    Hej Leila! Jag har provat dina bagels och dom blev supergoda of course. MEN när de var klara så vart de alldeles skrynkliga och skrumpna, hur ska man göra för att undvika det? För på bilderna verkar dina sälta och fina. Tack för härliga böcker och mumsiga recept!
    Ella

    • leila
      Svara

      Jag vet faktiskt inte men skulle kunna tro att det kan vara att de ska direkt in i ugnen efter de kokas… <3

    • Josefin
      Svara

      Hej! I hela sverige bakar så gav domarna tipset att man har för lite mjöl och jäser för länge om bageln blir platt och skrynklig efter att man kört in den i ugnen. Enligt dem skulle man inte jäsa mer 10+30 min. Har tyvärr inte hunnit testa detta än men skall göra det nästa gång jag bakar bagels…mina tenderar oxå att bli skrynkliga och platta.

  • Marit Hughes
    Svara

    Jeg er lige begyndt at se dine programmer på tv fri i Danmark og er meget inspireret af dig :)))
    Dejligt bagværk, lækre ting fra din general store og så er jeg helt vild med din tøj stil og kunne derfor godt tænke mig at vide hvor du køber dit tøj?? Er det nogle bestemte mærker du går efter eller ???

    Hilsen Marit

  • Ida
    Svara

    Så gott 🙂 Ha en bra dag och kika gärna in på http://coffeeandcupcake.blogg.se 🙂

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate