In Lifestyle

Semlor är kanske det godaste som finns! Idag finns det som många roliga och goda varianter på semlor, men mina favoriter är ändå klassiska semlor med grädde och mandelmassa!

Semlor - recept - Leila Lindholm

Leilas Semlor

18 semlor

DU BEHÖVER
Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde

Ägg till pensling
Florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  10. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  11. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  12. Fyll semlorna med mandelmasseröra, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Vilka semlor brukar du baka, klassiska eller har du hittat på en ny spännande variant av den klassiska semlan? Dela gärna med dig och tipsa om ditt bästa recept!

Showing 2 comments
  • Jessica Wilhelmsson
    Svara

    Hej Leila,
    Det fanns ett recept på bolognese här förr men nu kan jag inte hitta det. Det var mitt absoluta favorit bolognese så snälla kan du inte skicka mig det? Innehöll kycklingbuljong, och honung mm. Om möjligt så vill jag gärna ha tag i det! Finns det i nån av dina böcker? Låt mig gärna veta vilken så kunde jag köpa den. Tack

    • Leila Lindholm
      Svara

      Det är ett recept från min bok One More Slice tror jag!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate