In Bakverk, I köket, Inspiration!, Instagram, Leila Bakar!, Leila's General Store, Tips

Häromdagen gjorde jag den här mumsiga chokladsemlan där jag bakade in chokladbitar i vetedegen. Den blev supergod och kanske lite mer vuxen i smaken. Mandelmassan smaksatte jag med lite rom men man kan även välja romessens, cognac eller någon annan likör (eller inget alls) och så blandade jag i lite hackad mörk choklad. I några av dem gjorde jag även en kärna av Nutella inuti mandelmassan (något för alla chocoholics där ute). Det resulterade i en riktigt smaskig variant av den traditionella svenska semlan.20130129-111131.jpg

18 semlor

Chokladsemlor med Nutella

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g smält smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
  • 300 g mörk kvalitetschoklad 70%

Fyllning

  • 400-500 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8 dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker och kakao

Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker
  • Mörk choklad (att blanda i mandelmassan) eller Nutella (att varva med mandelmassan i semlorna)

 

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, grädden, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Hacka chokladen i grova bitar och knåda försiktigt in dem i degen för hand
  5. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord mandelmassa

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Blanda mandelmassa och tillsätt hackad mörk choklad (om du vill).
  8. Fyll semlorna med mandelmassa och eventuellt en kärna av Nutella.
  9. Spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och lite kakao.

 

Showing 18 comments
  • pilotfrun
    Svara

    Vilka härliga semlor! Låter och ser verkligen farligt gott ut. Din beskrivning av dig själv och inredning vs. kläder kunde lika gärna ha varit min. Jag är precis likadan:) Jag tycker jättemycket om kläder men inredning och inredningsbutiker är något alldeles extra. Är precis som du ”mammaledig” med en liten Bruno som föddes i augusti förra året. Underbar blogg du har, mycket inspiration och man blir glad av formspråket!
    Kram
    Rebecca

  • Maria
    Svara

    Dina chokladsemlor ser ju mycket godare ut än de vanliga tradionella. Tack för tipset! 🙂

  • Lotta
    Svara

    Hej Leila!
    Jag har i flera år velat fråga, vad det är för färgkod på dina köksluckor (dom mullvad/beige färgade) som var med i TV och inredningsmagasin ihop med en beigerandig tapet för 2-3 år sedan?Bara älskar den färgen på luckorna!
    Hoppas du kan hjälpa mig
    MVH Lotta

    • leila
      Svara

      Jag har inte kvar koden tyvärr…<3

      • Lotta
        Svara

        Tack ändå.Får leta upp en bra bild och ta med till färgaffären <3

  • Annoula
    Svara

    Och jag som skulle bli av med det sista mammafluffet haha…

  • rebecca
    Svara

    Vilka härliga semlor! Låter och ser verkligen farligt gott ut. Din beskrivning av dig själv och inredning vs. kläder kunde lika gärna ha varit min. Jag är precis likadan:) Jag tycker jättemycket om kläder men inredning och inredningsbutiker är något alldeles extra. Är precis som du “mammaledig” med en liten Bruno som föddes i augusti förra året. Underbar blogg du har, mycket inspiration och man blir glad av formspråket!
    Kram
    Rebecca

  • Karin
    Svara

    De där ser jättegoda ut!
    Funderar på att göra semlor med vaniljkräm i. Har testat ditt recept (från piece of cake) flera gånger, men jag upplever att den blir lite mjölig i konsistensen. Jag antar att det inte är receptet som är galet så jag undrar vad gör jag för fel? 🙂

    • leila
      Svara

      Du behöver koka såsen lite längre så att den reder, då försvinner smaken från Maizena…

  • Johanna
    Svara

    Tycker inte ens om semlor, men detta fick mig att vilja baka just det! Tack för regelbunden och fantastiskt god inspiration i köket!
    http://johannademir.se/blogg/

  • Johanna
    Svara

    Hej Leila!
    Jag har oturen att inte ha någon ugn i min lägenhet(studentlya). Givetvis gör det att jag inte kan baka 🙁
    Men du har möjligtvis inte något tips på saker man kan baka i micron? Hade varit super! 🙂

    Kram!

  • Ulrika
    Svara

    Hej,
    Oj, dom ser goda ut! Dom vill jag pröva att baka i helgen! Prova att baka danska semlor eller fastelavnsboller, som vi kallar dom för i Danmark. Hitta recept på min blog. 🙂
    Tack for en väldig fin blog med många gode recept. Ock njut av dit mama ledigt!
    MVH Ulrika

  • Anna-Carin
    Svara

    Hur spritsar man så där fint? Använder man bara en rund tyll eller? De ser underbart goda ut!

    • leila
      Svara

      Bara rundtyll och dutta det dem…

  • Anna
    Svara

    Bakar dina semlor just i denna stund 🙂
    Har även gjort den hemgjord mandelmassan…oh yeeeh!
    MEN jag vill inte fylla mina med varken vaniljkräm eller mandelmassklump :/
    Jag vill ha mandelmassan blandad med grädden. Och göra en semmel”groda”, kan det heta så?? Har du nåt bra tips på mängden/blandningen där? Hur gööör man? Kraaaam

  • CicciH
    Svara

    Hej fina Leila!
    Hittade just till din blogg, jättefin! Ville bara höra om det går att utesluta ägget i degen utan att sjunker? Min man är allergisk mot bl a ägg?

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate