In Lifestyle

Vem älskar inte julgodis? Det gör jag iallafall. Mycket. Och jag gillar alla sorters godis men ibland kan man behöva eller vilja välja en mindre sockrig väg. Då rekommenderar jag mina recept på nyttigt julgodis. Alla är både enkla och roliga att göra. Tänk bara på att bara för att man använder mindre socker och grädde är det nödvändigtvis inte mindre energi i godiset. Nötter är exempelvis fulla av energi men även av näring! Så när jag tänker nyttigt godis är det godis som är extra näringstätt och självklart väldigt, väldigt smaskigt!

Tryfflar på kikärtor

Dessa små kikärtstryfflar kanske inte ser så mycket ut för världen men shit vad goda de är!! Ni måste prova!

Cookie dough – Tryfflar på kikärtor

Ca 24 tryfflar

DU BEHÖVER

1 burk (410 g) kikärtor
3 msk honung
1 msk kokossocker
4 msk mandelsmör
½ krm bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1 ½ dl mandelmjöl
75 g mörk choklad, 70%, hackad
1 tsk nystött kardemumma

Överdrag:
200 g mörk choklad, 70%, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Skölj kikärtorna väl och häll bort spadet.
2. Mixa kikärtor, honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt i en matberedare.
3. Häll över i en skål och blanda ner mandelmjöl och hackad mörk choklad för hand.
4. Rulla till bollar med lätt fuktade händer och lägg på en plåt. Ställ i frysen för att stelna.
5. Smält mörk choklad i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller sked. Förvara i kyl.

Nyttigt julgodis - fudge

Chokladfudge – en ljuvligt god veganfudge

Alltså det här är på riktigt en brutalt god Veganfudge. Jag skulle faktiskt vilja påstå att jag tycker att denna är mycket godare än en fudge gjort på grädde och socker. Grymt god och enkel att göra. Den var också otroligt uppskattad av mina tittare under supermat serien… Prova så får ni se!

CA 24 BITAR

DU BEHÖVER

150 g skållad sötmandel
1/2 tsk flingsalt
1/2 dl kokosolja
1 nypa vaniljpulver
3/4 dl lönnsirap
3/4 dl kakao av god kvalitet
valfritt: mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa mandeln i en matberedare tills det blir ett pulver.
2. Tillsätt flingsalt och kokosolja och mixa slätt.
3. Addera vaniljpulver, lönnsirap och kakao och mixa hastigt tills det går ihop till en slät massa.
4. Platta ut massan på en liten plåt eller bricka med bakplåtspapper.
5. Kyl tills det stelnat. Ta ut och skär till rektangulära i önskad storlek. Bred ev smält, mörk choklad över. Förvara i kylen.

Showing 9 comments
  • Tina Karlström
    Svara

    Hej! Tryfflarna på kikärtor är INTE veganska – de innehåller honung! Så ändra namn på dem eller använd annat vegetabiliskt sötningsmedel!

    • Leila Lindholm
      Svara

      Tack för att du uppmärksammade detta. Det var Ingressen till Fudgen som lagts sig på fel ställe. Nu är den flyttad till receptet nedan 🙂

  • Elise
    Svara

    Ska det vara bakpulver i tryfflarna på kikärtor? Varför?

    • Leila Lindholm
      Svara

      För att det är cookie dough tryfflar. Smaken påminner om kakdeg 😉

      • Bianca
        Svara

        För stackars nötallergiker finns nästan aldrig nyttiga/raw food godsaker. Om du har såna recept vore det underbart!

  • Caroline
    Svara

    Tänk på att mörk choklad kan innehålla mjölk. Det missade jag när jag skulle bjuda mina vänner som är veganer på fudgen.

    • Leila Lindholm
      Svara

      Ja, man måste kolla innehållsförteckningen 😉

  • Roses Åkesson
    Svara

    Supergoda tryfflar. Hade inte kokossocker, så lade ner 2 mjuka dadlar. Min 12-åring storgillar dem. Han älskar marsipan och tycker att de smakar som ’låtsasmarsipan’. Imorgon blir det fudgen wom ska testas.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate