Nu måste jag bara tipsa om smarrigaste brödet, mitt Grönsaksbröd! Passar kanonbra att ha med sig på picknick med lite philadelfia till eller att bjuda på till soppan! Smaklig måltid!
8 PORTIONSBRÖD
Grönsaksbröd
- 1 zucchini
- 2 röda paprikor
- 1 rödlök
- 3 msk olivolja
- 2 tsk curry
- Flingsalt
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 10 g färsk jäst
- 3 1/2 dl ljummet vatten
- 1 msk salt
- 4 msk olivolja
- 1 tsk ljus sirap
- 1 1/2 dl surdeg av vete
- 1 1/2 dl durumvete
- 6 dl vetemjöl special
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skiva zucchinin, skär paprikorna i bitar och skala och klyfta rödlöken. Lägg grönsakerna på en plåt och blanda med olivolja, curry och krydda med flingsalt.
- Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 25 minuter, tills de är mjuka och fått mörk färg på ovansidan. Låt svalna.
- Låt oliverna rinna av ordentligt och hacka dem sedan grovt.
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt salt, olivolja, sirap och surdeg.
- Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 10 minuter tills den är mjuk och elastisk.
- Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vänd försiktigt in grönsaker och oliver i degen för hand, de får gärna sticka ut på ytan av brödet.
- Dela degen i 8 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme.
- Ställ in plåten i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin skorpa). Sänk värmen till 220 grader och grädda tills de blir gyllene i 25–30 minuter.