In Lifestyle
Så här gör du randiga maränger

randiga-marängerRandiga Maränger…

För ett par veckor sedan fixade jag ett Unicorn party till en plåtning för General Store. Det är så fint att färga maränger och väldigt enkelt men effektfullt. Jag använder geléfärger för att karamellfärg inte är ultimat ihop med marängen som inte gärna vill komma i kontakt med vätska. Ungarna tyckte det var roligt med de regnbågsfärgade marängerna. Man kan även välja att göra en regnbåge som man skapar på ett fat av enfärgade maränger. Man kan ju sjävklart göra dem enfärgade också. Det är fint att dekorera med glitter eller nötter också.

randiga maränger

Leila Maräng

Unicorn maränger

150 g ekologiska äggvitor
(cirka 5 äggvitor)

300 g strösocker

Du behöver engångs-spritspåsar av plast och en tyll i valfri form.
Geléfärger och en pensel som är cirka 0,5 cm bred.

  1. Sätt ugnen på 100 grader, varmluft.
  2. Häll sockret på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Värm sockret i ugnen tills det börjar smälta lite i kanterna (det varma sockret löser sig lättare i marängen och man får en blank och smidig maräng).
  4. Vispa under tiden äggvitorna i en skål (av emalj, glas eller rostfri bunke). Vispa först långsamt så att små bubblor bildas, öka sedan hastigheten tills vitorna blir toppiga. Håll ett öga på vitorna och sluta att vispa innan de intar en bomullsliknande konsistens, då har de vispats för länge och äggviteproteinet förlorar sin elasticitet.
  5. Ta ut sockret när det smält i kanterna och sänk ugnstemperaturen till 100 grader, låt luckan stå på glänt en stund så sänks temperaturen snabbare.
  6. Tillsätt det varma sockret en matsked i taget och vispa sedan på högsta hastighet, vispa så att marängen blir toppig mellan varje sked. Undvik eventuellt karamelliserat socker från plåtkanten. Vispa i cirka 5 – 7 minuter tills smeten är blank och sockret löst upp sig. Marängen är färdig när du får en seg, härlig topp när du lyfter ur vispen. Bunken ska ha svalnat.
  7. Sätt en tyll i en spritspåse och vik upp kanten. Doppa penseln i geléfärg och dra ett penseldrag från tyllen (spetsen) upp mot öppningen. Variera färgerna efter tycke och smak eller välj enbart en färg.
  8. Spritsa toppiga marängkyssar på bakplåtspapper och torka dem i ugnen i cirka 30-40 minuter, ta ut dem ur ugnen så fort de släpper från bakplåtspappret.

Vill man göra enfärgade maränger så är det bara att använda sig av enbart en färg. Man kan även smaksätta maräng med exempelvis vaniljpulver eller lakritspulver.

Randiga maränger

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate