In Lifestyle

Vi bor ju i ett gammalt hus med en gammal fruktträdgård. När vi flyttade hit hade vi 4 stora äppelträd som var cirka 80 år gamla. De ger fortfarande frukt allihop med ett i synnerhet (som ger enorma mängder med äpplen varje år som jag inte vet vad jag ska göra med… ganska mycket jobb faktiskt. Jag brukar ge några lådor till stallet och fina äpplen till skolan och dagis. Ett år ”mustade” vi och det blev 14 (!) backar med äppelmust, haha!

För 7 års sedan planterade jag ett plommonträd som inte gett ett enda plommon förens i år! Jag var nästan redo att  kapa ner det faktiskt men har inte haft hjärta. Men i år våras provade jag något nytt! Jag pollinerade blommorna själv genom att gå över hela trädet med en pensel. Jag tog en av mina brödpenslar och borstade och ”duttade” från blomma till blomma och det gjorde susen!! Nu har jag för första gången ett plommonträd som dignar med frukt! Jag är såååå lycklig!!! Tänkte bjussa på min favoritpaj som är busenkel att baka (och jag menar det BUSENKEL). Den behöver inte ens vara snygg så ”feel free” att ”ful-baka” :). Krämen som jag brer på mördegen är gjord på mandel, smör och ägg och smakar himmelskt ihop med plommon och äpplen. Prova denna!

Rustik Höstgalette med Plommon och Äpple

1 paj

PÂTE SUCRÉE (pajdeg)

100 g kallt smör
3 1⁄4 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
1 1⁄4 dl strösocker
1 ekologiskt ägg

Mandelkräm
250 g mandelmassa
50 g smör
1 ekologiskt ägg
1⁄2 dl vetemjöl
2 msk mörk rom (valfritt)
1 bittermandel, riven

Fyllning
Totalt 6–8 Plommon och Äpplen
50 g kallt smör
3 msk råsocker
1 msk malen kanel

Pensling
1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde
2 msk råsocker

GÖR SÅ HÄR
Nyp samman kallt smör, mjöl, bakpulver och strösocker.
Tillsätt ägget och knåda så att degen precis går ihop.
Plasta in degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper eller på bakduk i silpat.
Vik upp kanten på degen med cirka 2 cm.
Riv mandelmassan och smält smöret. Rör samman med ägg, mjöl och rom (om du vill) tills krämen är helt slät.
Bred mandelkrämen över pajdegen.
Dela, kärna ur och skiva plommon och äpplen och fördela dem över pajen.

Strö över hyvlat smör, råsocker och kanel.
Pensla kanten på degen och strö över råsocker (det blir en knaprig och snygg kant då).
Grädda Galetten i mitten av ugnen cirka 50 minuter.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate