In Collabs, Lifestyle

Baka mina saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker!

Om det är någonting som jag är helt tokig i så är det bullar. Det blir alltid svaret jag ger när någon frågar vilket som är mitt favoritbakverk. Jag gillar också att göra olika smaksättningar på denna magiska uppfinning. En av de senaste är blåbärsbullar med citron och lakritssocker. Sååå galet goda är de! En ny favorit. Att dra igång ett bullbak hör sommaren till och visst är det bästa att baka bullar när man har huset fullt av folk. Det finns inget bättre än nybakade varma bullar. Har man inga gäster kan man ju äta upp dem själv 😉 Eller fylla frysen med bullar, då fryser jag bullarna så fort de svalnat och när jag tinar dem så tar jag dem direkt från frys till ugn. De tinas på 10 minuter och blir som nybakade….

Leilas blåbärsbullar med citron - Dan Sukker

Vad är då nyckeln till att lyckas med saftiga, goda kanelbullar? Jo, degen måste smaka mycket och ha en god balans mellan smakerna. Jag använder alltid kardemummakärnor i min deg som jag först stöter i mortel. Degen måste också vara söt med en bra balans mellan sötma och sälta. Degen ska också vara betydligt vekare (lösare) än vad många tror. Mjölet sväller under jäsningen och har man för mycket mjöl i från början så blir bullarna både hårda och torra. Och självklart behöver man ett bra recept på vetedeg och det ska ni få av mig här och nu… 🙂

Saftiga blåbärsbullar med citron och lakritssocker

Du behöver:

1 msk kardemummakärnor
2,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
2 dl ekologiskt strösocker Dansukker
3/4 tsk salt
1 ekologiskt ägg
100 g smör
 Cirka 11 dl vetemjöl special
Fyllning:
150 g mjukt smör
1 dl ekologiskt rörsocker Dansukker
1 nypa vaniljpulver
Rivet ska av 2 citroner
400 g frysta blåbär (färska går också bra)
2 msk majsstärkelse
2 msk ekologiskt strösocker Dansukker
Ägg till pensling
Garnering efter gräddning:
1/2 dl ljus sirap Dansukker + 1 msk vatten
Strösocker och lakritspulver

Gör så här:

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i cirka 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.

5. Sätt ugnen på 220 grader.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.

7. Bred på det mjuka smöret på degen och strö över rörsockret – blandat med vaniljpulver. Riv över citronskal.

8. Blanda blåbären med lite rörsocker och majsstärkelse och strö dem över degen.

9. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.

10. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).

11. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).

12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med lakritspulver.

Jag fyller degen med mjukt smör, rörsocker (som jag strör över smöret) sedan strör jag över blåbär som först vänds i en blandning av rörsocker och majsstärkelse.

Om man vill kan man ju även baka dessa bullar som vanliga snäckor också, då rullar jag bara degen istället för att göra knutar. Jag lägger dem i stora muffinsformar i en muffinsplåt så att de håller ihop och blir höga bullar!

Sponsrat inlägg i samarbete med Dansukker

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »

Var först med att få reda på det senaste från Leila Lindholm.

Tack!