In Hemma hos mig, I köket, Inspiration!, Recept, Uncategorized

20130828-105909.jpg

Nu har jag plockat av de sista vinbären på våra buskar i trädgården och gjort marmelad, sylt, gelé och slängt ihop Crumble muffins på de sista bären som blev över. Muffins blir verkligen saftiga när man varvar bär och smet.

20130828-102606.jpg

Vinbärsgelé på vita vinbär med sting

1 liter vita vinbär
1,5 liter vatten
1nypa chiliflake
1cm hel ingefära (ska bara koka med bären)
1 st kanelstång
1 dl gelésocker/avrunnen dl saft

  1. Koka bären med alla kryddor i ca 15 minuter, häll upp i en silduk och låt saften få rinna av i ca 20 min, man kan även hjälpa till att pressa ur saften om man trycker till på silduken utan att allt rinner ut.
  2. Mät saften och häll tillbaka i en rengjord kastrull, tillsätt gelésockret, lika många deciliter som saft, koka i ca 1 min, skumma noga, häll upp i rengjort varmt glas, förslut förvara sen svalt.

Tips: Den här vita vinbärsgelén är jättegod och just att det är lite hetta i den! Passar utmärkt till grillad kyckling i ugn i vinter med massor av rotfrukter och en smarrig gräddsås.

20130828-102621.jpg

Vinbärsmarmelad med citrus och vanilj

5 dl blandade vinbär
5 dl liter syltsocker
2,5 msk gelesocker
Rivet skal av 1 citron
1 skrapad vaniljstång

1. Koka allt tillsammans i ca 5-10 minuter (beror på om bären är lösa eller lite hårdare), skumma noga, häll upp i rengjorda glas, förslut och förvara svalt.

Tips: den här marmeladen brukar jag bjuda på både till scones som till ostbricka…

20130828-105949.jpg

Vinbärssylt

1 liter vinbär
1 liter syltsocker
1 st vaniljstång
Rivet skal av 1 st apelsin

  1. Koka allt tillsammans i en kastrull i ca 10-15 min, skumma noga, häll upp i rengjorda glas, förslut och ställ svalt.

Vinbärsmuffins med crumble

100 g smör
2 st ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk
Skalet av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

 CRUMBLE
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

FYLLNING
5 dl färska vita och svarta vinbär (eller frysta)

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
  3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  6. Varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3. Lämna några blåbär till garnering.
  7. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
  8. Strö lite crumble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.
  9. Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna och ”torra” inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den.)

 

 

 

 

Showing 3 comments
  • Sara
    Svara

    Jag provade att göra dem här – de blev fantastiskt bra! Tack för receptet 🙂 (ps, lite amaretto i crumblen blev väldigt gott!)

  • Anu
    Svara

    Jag måste prova det här muffins receptet. Jag tycker väldigt mycket om svarta vinbär 🙂

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »