In Bakverk, I köket, Inspiration!, Leila's General Store, Tips

Nu är det dags för semlor igen… kanske är du sugen på att överraska vännerna med dina egna hembakta semlor, eller på att prova att baka semlor för första gången? Det är enkelt, jag brukar utgå från en vanlig vetedeg, samma deg som man använder till kanelbullar. Jag gör alltid min egen mandelmassa, Något som ni verkligen måste prova!!

Här är mitt bästa recept! Mumsfilibabba…

18 semlor

Leilas semlor

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

Hemgjord mandelmassa

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Semlor

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Du kan köpa det fantastiskt fina brödgallret på Leilas General Store.

Showing 10 comments
  • Minna
    Svara

    Det receptet gjorde jag förra året, supergott! Just nu ska jag göra dina frasvåfflor, också supergoda! Kram!

  • Darksess
    Svara

    Åh vad gott 😀

  • Marie
    Svara

    Jag gjorde dina semlor häromdagen, var så himla sugen på det eftersom de inte finns att köpa här i Tyskland! 🙂

  • Sara
    Svara

    Tack! Jag gjorde dem och de blev kanongoda, nu kommer jag aldrig mer att köpa mandelmassa 🙂

  • Annette
    Svara

    Bakade semlor efter ditt recept idag-blev fantastiskt gott!! Gjorde mandelmassan från scratch, så enkelt och SÅ gott! Tack för all inspiration!

  • Anette
    Svara

    Hej Leila,

    Har läst många semlerecept på nätet och en hel del har både jäst och bakpulver i degen.
    De säger att bullen blir väldigt luftig då.
    Vad anser du om detta?
    Tänkte att jag skulle prova ditt recept då det känns som det kommer från en säker källa 🙂
    Är ingen erfaren semlebakare så är det något som jag bör tänka på?
    Tack på förhand
    Många hälsningar/Anette

pingbacks / trackbacks
  • […] vi mumsa på hemgjorda semlor som sig bör denna dag. Bullarna bakades redan förra veckan enligt Leilas goda recept. Mandelmassan gör vi på solrosfrön, tack Anna för […]

  • […] vi mumsa på hemgjorda semlor som sig bör denna dag. Bullarna bakades redan förra veckan enligt Leilas goda recept. Mandelmassan gör vi på solrosfrön, tack Anna för […]

  • […] vi mumsa på hemgjorda semlor som sig bör denna dag. Bullarna bakades redan förra veckan enligt Leilas goda recept. Mandelmassan gör vi på solrosfrön, tack Anna för […]

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate