Det här är en fantastiskt god och enkel dessert. Det är en väldigt lätt kräm, som har vispats för att innehålla mycket luft. Sabayonne serveras traditionellt med färska fikon men går även bra att servera med hallon eller andra bär. Till påsk gör jag den gärna med saffran, färgen blir underbar och smaken likaså.
6 portioner
Saffrans sabayonne med färska fikon
2 dl strösocker
2 påsar (1 g) saffran
3 dl chablis vin
färska fikon och bär till servering
Mandel biskvier
250 g mandelmassa
1 bittermandel
1 ½ dl strösocker
2 ekologiska äggvitor
25 g mandelspån
- Separera äggulorna från vitan.
- Häll gulor, strösocker, saffran och vin i en värmetålig skål. Ställ skålen i vattenbad (i en kastrull med kokande vatten).
- Vispa kraftigt tills krämen tjocknat och blir spår av vispen.
- Ta försiktigt av skålen från kastrullen och vispa tills krämen svalnat något.
- Lägg 2–3 mandelbiskvier (per portion) i botten av ett glas. Häll över lite saffrans sabayonne och toppa med fikon i klyftor och färska bär.
Mandel biskvier
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Riv mandelmassan. Riv bittermandeln fint och blanda med mandelmassa, strösocker och äggvitor.
- Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mandelspån på varje rundel.
- Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
Tack för det fina receptet, ska testa det nu i påsk. Glad påsk från Italien.