Chokladmousse är en riktig klassiker som alla älskar – och inte minst jag! Det är busenkelt att göra och den perfekta desserten att bjuda på som ”Grand Finale” på en höstmiddag. Detta recept på fransk chokladmousse har jag lärt mig i Paris hos min franska vän Nicolas. Han i sin tur har ätit den sedan barnsben och om lärt sig göra chokladmousse av sin farmor.
Fransk chokladmousse
4 portioner
En riktig klassiker som inte ska underskattas! Så smart dessert som går att förbereda helt och hållet i god tid innan middagen. Servera den toppad med en klick lättvispad grädde och lite färska hallon eller andra bär.
DU BEHÖVER
200 g mörk choklad
2 msk mjölk
1 dl strösocker
6 ägg
1,5 dl crème frâiche
Lättvispad grädde till servering
GÖR SÅ HÄR
1. Separera äggen (noggrant så att ingen gula kommer i vitan).
2. Smält chokladen i ett vattenbad, tillsätt mjölken och hälften av strösockret. Ta av från värmen.
3. Vispa vitorna till ett hårt skum/maräng tillsammans med resterande strösocker.
4. Vispa ner en äggula i taget i chokladen och vänd sedan ner crème frâiche.
5. Vänd ner den vispade äggvitan.
6. Häll direkt upp i serveringsgals alt. ställ in skålen i kylen i cirka 2-3 timmar (så att du sedan kan skeda upp ägg) så att moussen får stelna till innan servering.
Om det är någonting som jag älskar så är det just klassiska desserter. De har ju blivit klassiker av en orsak – eller hur? En dessert som chokladmousse kan aldrig bli fel och jag vet att det är något som iallafall jag aldrig tröttnar på.
Ikväll njuter jag av din chokladmousse.
Gott slut och ett gott nytt år.
Helt fantastiskt recept på chokladmousse.
Har bjudit på denna efterrätt nu vid två olika tillfällen när vi haft gäster och fått SÅ mycket lovord!
Jag har kompletterat ditt recept med lite ”vuxensmak”. I smeten för fyra portioner tog jag ca 1,5-2 cl rom.
Rommen bryter mot det söta. Magiskt gott!