Här kommer ett riktigt smaskigt tips till jul. Bjud över vänner och familj på lite glögg och servera den här fantastiskt goda kolapajen men lite lättvispad grädde, jag lovar att alla kommer jubla! Nedan ser ni receptet… Ps. Mängden med glykos stämmer även om det låter mycket. Detta är för att man ska kunna skiva pajen… Du kan även göra den i portionspajformar eller hälla ut kolan på en oljad plåt och skära i småbitar som julgodis.
Chokladkolapaj med kardemumma
Mördegsbotten
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 ekologiskt äggula
1 msk kallt vatten
Kolafyllningen
450 g mörk kvalitetschoklad 70%
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljpulver
1/4 tsk kardemummakärnor
2 dl strösocker
1 dl vatten
100 ml (2 tuber) flytande glykos
3 nävar blandade nötter (sötmandel, pistage, val-och pekannötter)
½ dl guld eller silver non stop
½ dl torkade tranbär
Lättvispad grädde till servering
Pajdeg
- Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen och klä en avlång räfflad pajform, 9 x 33 cm med degen (eller en rund pajform, 24 cm i diameter).
- Nagga mördegen med en gaffel. Tryck fast aluminiumfolie på pajkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
- Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills färgen är gyllene. Låt svalna.
kolafyllning
- Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad (i en bunke över lite kokande vatten).
- Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
- Koka strösocker, vatten, glykos, vaniljpulver och kardemumma under cirka 6 minuter i en stor tjockbottnad kastrull.
- Rör ner chokladgrädden och fortsätt koka i 10-13 minuter under konstant vispning tills smeten tjocknar och känns trög.
- Plocka ur vaniljstången och blanda ner lite nötter i smeten.
- Fyll det omedelbart det gräddade pajskalet med kolasmeten. Strö resterande nötter, garnera gärna med guld eller silver non stop och tranbär och låt stelna i kyl.
- Servera pajen rumstempererad i smala bitar med lättvispad grädde.
Kan konstatera att det stämmer med mängden glykos. Bakade pajen i helgen och hade bara en tub hemma. Tänkte att det är väl inte så noga, men det var det. Pajen blev just precis svårskivad.:) Men mycket god och försvann i ett nafs i alla fall! Men nästa gång blir det rätt mängd av allt!
Trevlig helg!
Christina