Idag är det tydligen kladdkakans dag, inte så tokigt… Många bakverk har fått en alldeles speciell dag numera och kanske är just kladdkaka värt att uppmärksamma lite extra, eller vad anser ni? Jag kan hur som helst inte få nog av kladdiga kakor och just denna variant är med ett härligt chokladkolatäcke med lite flingsalt som bryter av smaken…
Kladdkaka med lakritskola och flingsalt
1 Kladdkaka
50 g smör
½ dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Flingsalt
Lakrits- och Chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
- Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
Chokladkola med lakritssmak
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Bre på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.
Måste jag prova, lät jättegott!
Jag brukar inte tigga röster och så, men jag skulle bli sååå himla glad om du ville rösta på mitt bidrag i denna tävlingen. Mitt bidrag är bilden med macaronsen, VECKA 4 🙂 Jag älskar dig livet ut om du gör det 😉
http://www.tv4.se/hela-sverige-bakar/artiklar/vem-r%C3%B6star-du-p%C3%A5-i-v%C3%A5r-stora-baklycket%C3%A4vling-527a1592c45948ed76000025
Det där lät ju vansinnigt gott!
Men kan man hoppa över lakritspulvret? Det är jag inte så förtjust i.
http://chocochock.se
”50 nyanser av choklad”
Ska det verkligen vara 2 dl glykos?
Japp, det stämmer. Det behövs för att du ska kunna skära i kolan (det gör att det blir mjuk) <3
Då ska jag prova detta imorgon! Tack för svaret!
Hej! Du hade lagt ut en vacker bild på dig på Facebook i en gullig blåsa, jag är på jakt Efter den klänningen! Vart har du köpt den?:) Med vänlig hälsning, Moa
Den är från By Malina <3
Å gud vad gott det där såg ut. Undrans om det går bra med en mindre springform också?
Ni som gillar matlagning och underbart fina bilder, kolla in min vän Danas blogg –> minimalistbaker.com
Jo, men det kanske blir ett lite tjockt med kolan. Häll på så mycket du vill och resten kan du gjuta till godis <3
Hej Leila!
Undrar om krämen blir lika bra med glykossirap?
Hittade Dansukkers glykossirap som var mycket
billigare än glykosen från apoteket.
Tack för en superbra och insiperande blogg!
MVH Eva
Jag vet inte, har inte provat …
Det är samma sak!
Glad att du hittat din blogg! Jag har älskat dig och din matlagning och bakning i många år! Kram
Hej! Receptet ser helt ljuvligt ut, måste prova!
Jag vill gärna fråga; finns det speciell digital termometer till godis, eller går det bra med vilken digital termometer som helst? Som typ Ica har i sortimentet? Känner mig förvirrad med det, jag gör rätt mycket godis, speciellt till jul, och behöver en sådan. Men jag vet inte riktigt vilken jag ska köpa.
Använd din digitala termometer, det funkar! Det finns sockertermometer för proffs men då måste man göra så stora mängder för att den ska nå ner i kastrullen…
this is such a wonderful room, Kim. Your plwlois always bring in so much fun. I think all of us are heartbroken over the tragedy, it goes without saying. someone was just being judgmental, please don’t take it to heart. none of the rest of us feel that way. Can’t wait to see your beautiful tree!