Kladdkakor får man väl aldrig nog av? Idag på kladdkakans dag bjuder jag på flera goda receptvarianter av kladdkaka. Jag kan hur som helst inte få nog av kladdiga kakor och just denna variant är en favorit med ett härligt chokladkolatäcke med lite flingsalt som bryter av smaken…
Kladdkaka med lakritskola och flingsalt
1 Kladdkaka
50 g smör
½ dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Flingsalt
Lakrits- och Chokladkola
2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.
6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
7. Låt kladdkakan svalna så den är rumstempererad när du brer på kolablandningen. Toppa med flingsalt.
Chokladkola med lakritssmak
1.Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
2. När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
3. Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
4. Bre på ett lager av kolablandningen över hela kladdkakan och toppa med flingsalt.