Att inte låta några matvaror gå till spillo är oerhört viktigt för att vi på sikt ska få ett hållbart levnadssätt. Att vi idag fraktar bananer från andra sidan klotet för att senare kasta dem i papperskorgen hemma är INTE hållbart! Så kanske kan vi köpa dem mer sällan istället? Och aldrig någonsin låta gå till spillo om vi väl köpt dem utan baka en kaka på dem, eller gör en smoothie. De är också grymt goda att göra glass på så har du bananer som börjar bli dålig eller är du på väg bort på resa och har bananer över så skiva upp dem och frys för att senare mixa till glass. Här kommer iallafall mitt busenkla recept på banankaka!
VÄRLDENS GODASTE BANANKAKA
1 kaka
150 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 dl florsocker
4 mogna bananer
2 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
75 g valnötter alt. pekannötter
Smör och ströbröd till formen
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och florsocker vitt och krämigt.
3. Mixa bananerna till en puré och rör ner i smeten, tillsätt äggen.
4. Blanda de torra ingredienserna med hela nötter (spara några att strö över) och vänd försiktigt ner blandningen i banansmeten.
5. Fyll en smord och bröad avlång kakform med smet och
grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.