In Leila Bakar!, Mat, Nyttig mat!, Tips

Jag vet. Det är väl inte så fruktansvärt märkvärdigt. Alla kan väl koka ett ägg, eller? Är det verkligen så… Konsten att koka ett ägg är enkelt. Väldigt enkelt. Jag vill ha mina ägg krämiga och ägg är inte goda om man kokat dem för länge (enligt min personliga åsikt).

 1. Koka upp vatten i en kastrull.
 2. När vattnet kokar lägger du försiktigt ner äggen med hjälp av en matsked.
 3. Koka dem i exakt 8 minuter för ett krämigt ägg (ställ en timer, annars blir de så lätt bortglömda).
 4. Spola dem i kallt vatten (så att de inte fortsätter tillredas eftersom värmen är koncentrerad innanför skalet).

Löskokt ägg = 5 minuter exakt.

Nyckeln till framgång är att lägga ner äggen i kokande vatten, på så vis vet man ju exakt hur länge ägget kokar eftersom om de läggs i kallt vatten och sätts på spisen så är det svårare att avgöra. Ägg börjar att koagulera någonstans kring 80-90 grader, dvs innan vattnet kokat upp.

20130107-203205.jpg

Detta är ju en liten favorit i repris som jag gillar att påminna om. Passar kanske extra fint nu när det börjar närma sig påsk. Njut nu av detta näringsrika och mättande livsmedel. Glöm inte att alltid köpa och baka på ekologiska ägg för de smakar så otroligt mycket godare!! Min mamma som driver ekologiskt jordbruk kom med en hel kartong med ägg igår och tog även med sig 2 stycken ankägg som jag aldrig provat att äta förut. De tänkte jag använda till sockerkakan jag planerar att baka under morgondagen. Hon säger att de är riktigt krämiga och fina att koka men det vågar jag inte riktigt …

Showing 2 comments
 • Nickan
  Svara

  Tack för ett bra tips! Måste äggen vara rumsvarma för att inte spricka eller gäller det bara att vara försiktig när man lägger ner dom?

  • leila
   Svara

   Bäst är om de är rumstempererade.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate