In Lifestyle, Recept

Jag har experimenterat med saffransbröd i många år och slutligen kommit fram till att detta är mitt absolut bästa recept. Det blir garanterat saftiga bullar varje gång och är mycket enkelt att göra. Ofta använder jag min bakmaskin, men man kan givetvis knåda ihop degen för hand också. Olika mjöl absorberar olika mängder vätska. Det har med hur mjölet är malet och hur vetet har vuxit att göra. Även olika skördar och säsonger kan spela in. Knåda degen tills den börjar släppa i kanten och var försiktig så att du inte har för mycket mjöl i degen, det är då bullarna blir torra. Detta är mitt grundrecept på saffransbröd som du kan använda till mängder av olika sorters saffransbullar.

 

Grundrecept saffransbullar

1 sats

DU BEHÖVER

200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  4. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.

 

Lussekatter

24-32 Lussekatter

Klassiska lussekatter måste vara saftiga, och det lovar jag att dessa blir. Lussekatter påminner mig så många härliga barndomsminnen när vi julbakade med mamma. Inte för att min mamma var så där fruktansvärt huslig av sig utan snarare för att det var något alldeles extra när hon ställde till med ett stort lussebak! Hon knöt ”hucklen” på våra huvuden och så fick vi gå loss i köket. Gissa om jag älskade det…  Nu är det min tur att ge mina barn barndomsminnen. Snart är det dax för vårt stora lussebak. Då använder jag mig av detta recept!

DU BEHÖVER

I sats saffransdeg (se ovan)

PENSLING

1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde
1 dl russin

Tips till den som vill ”pimpla” lussekatterna… de är vackra att pudra med florsocker efter gräddning!

GÖR SÅ HÄR

  1. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra. Dela sedan varje fjärdedel i antingen sex eller åtta bitar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  3. Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk 45–60 minuter.
  4. Blanda ägg och grädde i en skål och pensla de jästa lussekatterna.
  5. Garnera med russin och grädda lussekatterna cirka 10 minuter.

 

Saftig Saffranskrans med Choklad

Att göra kransar som brytbröd till jul ser lyxigt och festligt ut och är både snabbt och enkelt, även för den som är nybörjare på att baka. Man kan egentligen fylla dem med allt möjligt. Det är bara att låta fantasin flöda. Denna enkla variant är gjord med smak av kakao och vanilj.

2 STORA KRANSAR
1 sats saffransdeg (se ovan)

FYLLNING

100 g mjukt smör
4 msk kakao av god kvalitet
1 dl strösocker
1 nypa vaniljpulver

PENSLING

1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  2. Dela degen i två, kavla ut den (en i taget) på ett bakbord och bred på hälten av smöret. Blanda kakao, strösocker och vaniljpulver och strö det över degen (hälften).
  3. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar), skär 4–5 centimeter tjocka skivor och lägg tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen.
  4. Låt jäsa en andra gång under bakduk 30–40 minuter.
  5. Blanda ägg och grädde och pensla kransen. Grädda den till gyllene färg i ugnen (cirka 12–15 minuter).

Fler av mina julrecept hittar ni i min klassiska julbakbok  ”Sweet Christmas”!

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »

FROM MY KITCHEN TO YOUR INBOX

- Be the first to know -

Tack!