In Bakverk, I köket, julpyssel..., Julrecept, Leila Bakar!, Magi!

Denna lussegran gör jag varje jul och den är helt livsfarligt god och det är svårt att stoppa mig själv från att mumsa i mig halva granen själv… Vi har i princip slutat ha några nötter hemma eftersom Walter är nötallergiker men ändå kunde jag inte motstå att plocka fram mandelmassan ur frysen, för mandelmassa i saffransbröd är bara det godaste jag vet (men detta pågick när Walter var på dagis förstås…) Om du är allergisk mot mandel så kan du bara utesluta den eller ersätta med med exempelvis vallmofrön. Det blir också fantastiskt gott.

Ni kanske undrar hur jag gjorde? Det tänkte jag avslöja här…
Degen räcker faktiskt till 4 hela julgranar så då har du frysen full. Här beskriver jag steg för steg hur man bakar världens godaste julgran alldeles själv…

Saftig Lussegran

200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
  4. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  6. Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och kavla ut en bit i taget.

Bred på mjukt smör, strö över strösocker, malen kanel, riven mandelmassa och en god hackad mörk kvalitetschoklad… Om man vill kan man röra ihop hela fyllningen först i en bunke och smaksätta med lite rom eller Grand Mariner.

Sedan viker jag ihop “pizzan” så att den blir dubbelvikt och börjar med att snitta till “stammen” på granen. Skär av botten och rulla ihop till en rulle och tryck dit som stubbe.

Skär ett snitt från bägge sidor av granen och vrid dem till grenar… Lägg en bakduk över och låt längden jäsa i cirka 40 minuter.

Pensla saffransbrödet med ett ägg utblandat med en lite skvätt grädde.
Grädda saffranslängden tills den är gyllene på cirka 200 grader i varmluftsugn.

Ta ut och låt granen svalna och om du vill kan du pudra den med lite florsocker innan servering. De fina puderdoserna hittar du här...

Min fina kökshandduk i egen design hittar du här på www.leilasgeneralstore.com

Showing 8 comments
  • Åsa
    Svara

    Hej!
    När kommer din nya bok?

  • Thea
    Svara

    Måste bara säga att ditt recept på lussebullar är nog det godaste som finns! Mina systrar hade bakat de för ett par veckor sedan och jag slängde i mig tre stycken i rad utan några som helst problem, så saftiga och goda! Lätt bästa jag testat 🙂

  • Emilie
    Svara

    Hej!

    Jag heter Emilie och jag läste din blogg och jag tycker verkligen om dina recept! Jag jobbar för en sajt som heter Hittarecept.se och det vore väldigt roligt om du ville lägga till din blogg hos oss!

    http://www.hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från matbloggare. Vi har redan över 3000 aktiva bloggar och om du väljer att lägga till din blogg hos oss kommer du att dra nytta av den trafik vi kommer att skicka till dig.

    Lägg till din widget och hamna på matbloggstoppen!

    För att lägga till din blogg klickar du på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Om du har några frågor, maila mig gärna på info@hittarecept.se.

    Med vänlig hälsning,
    Emilie
    Hittarecept.se

  • Jané
    Svara

    Jag älskar dina recept och bruka prova de

  • Fanny
    Svara

    Blir alltid lika inspirerad varje gång jag läser din blogg!

  • Helena Nilsson
    Svara

    Vilken läcker variant på saffransbröd. Choklad och saffran passar ju så bra ihop. Apelsin är en annan favorit och denna Saffransbutterkaka med apelsinkräm: http://helenasmatresa.blogspot.se/2012/12/saffransbutterkaka-med-apelsinkram.html

    God Jul!
    Helena

  • Ann
    Svara

    Den granen ser riktigt smarrig ut!

  • Mona
    Svara

    Hej, blir så glad när du skriver tips på hur man kan ersätta nötter/mandel med annat, som nötallergiker och barn o familjen som är det kan man ibland känna att det inte finns något som man kan baka, det är ju nötter eller spår av nötter i allt. Ska baka dina semlor med solrosmassa, ska bli spännande! Så tack för alla nötfria recept!!!!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate