Nu börjar julen verkligen närma sig, och planeringen av julbordet också. För mig är det inte kvantiteten som är viktig för att skapa en härlig julkänsla – det är kvaliteten. Mina absoluta julbordsfavoriter är gravlax, julskinka och sill.
Sillen kan man köpa färdig. En femminuterssill som redan är urvattnad och ligger i lag är perfekt att lägga i egna såser. Den här currysillen är snabb och enkel och blir godast om den har fått ligga i minst ett dygn innan du äter den. En annan, Asieninspirerad variant är yoghurt-lime-chili-sillen med ingefära, full av spännande smaker.
Gravlax är också otroligt enkelt, och mycket billigare att göra själv än att köpa färdig. Ofta kan man ju köpa en hel lax eller en laxsida direkt i fiskdisken i matbutiken. Se till att laxen är riktigt färsk, då behöver du heller inte frysa in den innan du gravar den.
Allt du behöver göra är att gnida in en sida av laxen med 2 dl socker, 1 dl salt och krossade svartpepparkorn. Låt laxen stå framme tills sockret har smält, och ställ sedan in den i kylen där den får stå i typ två dygn. Vänd den ibland och häll av lite vätska efter ungefär ett dygn – sedan har du en fantastisk gravad lax. Vill du göra något lite mer avancerat tipsar jag gärna om den här rödbetsgravade laxen. Det är en rolig variant som dessutom är fantastiskt vacker.
Skinkan då? Jag föredrar att köra den i ugnen från början, på låg temperatur tills den når ungefär 62 grader. Sedan tar jag ut den skär bort svålen och griljerar den med en blandning av socker, Colemans senapspulver, senap och äggula. Om du föredrar att äta mindre kött kan du istället griljera lax – här finns ett recept där både laxen och griljeringen finns med.
Ett evigt problem är ju hur man får in grönsaker på julbordet. Där rekommenderar jag en sallad på grönkål – en riktig vitaminbomb som dessutom håller väldigt bra även efter att man har dressat den. Antingen blandar du grönkål, avocado, apelsin och pecannötter och gör en vinägrett på limejuice och honung. Eller så väljer du grönkål, granatäppelkärnor, rostade hasselnötter, päron och getost med en vinägrett på balsamvinäger, honung, olivolja och saft från granatäpple.
Och så vill jag slå ett slag för min personliga favorit bland sötsakerna som hör julen till: mandelmusslor. Eller ris à la malta, som jag smaksätter med en apelsinpasta: kör en hel, ekologisk apelsin, med skal och allt, tillsammans med florsocker i en mixer och använd blandningen som smaksättning i ris à la maltan. Och använd gärna grekisk yoghurt och inte bara grädde, så blir efterrätten lite mindre mäktig.
Hej!
Tack för tips på bra hotell i London! Jag och en väninna har nu bokat Sloane square i april. Det hade vi inte hittat utan dig. Hoppas det är lika bra som det ser ut!
Och tack för all annan inspiration du ger ✨
/Anna