Mörka höstkvällar betyder härligt höstmys med hembakad pizza hemma hos oss! Ungarna älskar det och det gör även vi och eventuella gäster. Jag gör alltid mitt enkla recept på pizzadeg som går supersnabbt att göra. Knepet för en frasig botten och kant heter ”durumvete”. Man behöver inte ha mycket i degen men det gör verkligen den stora skillnaden.
Hett tips! Var supersnål med tomatsås på pizzan! Endast ett väldigt tunt lager. Annars blir pizzabottnen blöt och degen blir svår att grädda… det tar du nämligen mycket längre tid att grädda bottnen i förhållande till toppingen!
Denna pizzadeg jäser och är färdig att baka ut på 20-30 minuter. Man kan även kalljäsa den i kylen i ett par timmar om man vill vara förberedd. Rulla då degen till bollar och jäs under plastfilm.
Pizzadeg grundrecept
4 STORA PIZZOR
Det här är en pizzadeg som man med fördel kan baka när det är knappt om tid. Medan degen jäser hinner man förbereda fyllningen. Botten blir härligt frasig och kanterna får vackra bubblor.
DU BEHÖVER
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5 1/2–6 dl vetemjöl special
GÖR SÅ HÄR
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
- Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen
i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. - Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
- Smaksätt med valfri fyllning.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
Mina favorit toppings på pizza är vitlök, ugnsrostad aubergine, prosciutto, rosmarin och buffelmozzarella. Jag gillar också att curry och banan på pizza men det stannar mellan dig och mig, eller hur? Här kommer några inspirerande recept. Glöm inte, det är busenkelt att baka pizza!
Pizza al Salame
4 stora pizzor
Det här är en pizzadeg som man med fördel kan baka när det är knappt om tid. Medan degen jäser hinner man förbereda fyllningen. Botten blir härligt frasig och kanterna får vackra bubblor.
DU BEHÖVER
1 aubergine
4 klyftor vitlök
1 mild röd chilifrukt
375 g buffelmozzarella
150 g stark salami
1 kruka färsk oregano
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
GÖR SÅ HÄR
- Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
- Skiva aubergine tunt och stek skivorna väl i rikligt med
oliv-olja. Skiva vitlök och chili tunt och skiva mozzarellan. - Kavla ut degen tunt och bred på ett tunt lager tomatsås.
- Varva salami, aubergine, chili, mozzarellaost och oregano över pizzan.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 5–10 minuter.
- Ta ut pizzan och ringla över lite olivolja, krydda med salt och svartpeppar.
Pizza alla Capricciosa
4 stora pizzor
Klassisk capricciosa med en pizzadeg som man med fördel kan baka när det är knappt om tid. Medan degen jäser hinner man förbereda fyllningen. Botten blir härligt frasig och kanterna får vackra bubblor.
DU BEHÖVER
150 g rökt skinka
1 solmogen tomat
1 liter färska champinjoner
4 klyftor vitlök
375 g buffelmozzarella
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Svartpeppar ifrån kvart
GÖR SÅ HÄR
- Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
- Skiva tomat, champinjoner och vitlök tunt och skiva mozzarellaosten. Fördela skinkan och de övriga ingredienserna över pizzan tillsammans med hela basilikablad.
- Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
- Ta ut pizzan och ringla över lite olivolja och peppra.
Pizza Bianca
4 stora pizzor
Den här pizzan är vit eftersom att den ersätts med bredbar ricottaost. Det blir jättegott och dessutom tillagar du den i rekordfart!
DU BEHÖVER
1 burk (á 250 g) ricottaost
50 g parmesanost
250 g buffelmozzarella
50 g pinjenötter
4 klyftor vitlök
4 kvistar färsk rosmarin
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
GÖR SÅ HÄR
- Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
- Kavla ut degen tunt och bred på ett lager ricottaost, riv över parmesanost och lägg på skivad mozzarellaost och pinjenötter.
- Skiva vitlöken tunt och finhacka rosmarinen. Strö dem över pizzan och ringla lite olivolja och krydda med salt och peppar.
- Grädda pizzan i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Pizza alla Caprese
4 stora pizzor
Det här är en pizzadeg som man med fördel kan baka när det är knappt om tid. Medan degen jäser hinner man förbereda fyllningen. Botten blir härligt frasig och kanterna får vackra bubblor.
DU BEHÖVER
375 g buffelmozzarella
6 tomater (i olika färger)
4 klyftor vitlök
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Svartpeppar från kvarn
GÖR SÅ HÄR
- Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
- Kavla ut degen tunt och bred på ett tunt lager tomatsås.
- Skiva mozzarellaost, tomater och vitlök tunt. Fördela över pizzan tillsammans med hela basilikablad.
- Grädda i mitten av ugnen i 5–10 minuter.
- Ta ut pizzan och ringla över lite olivolja och peppra.
[…] kan glömmas bort och jäsa längre (mycket längre) än det var tänkt. Jag kör alltid på denna. I morgon kommer jag toppa den med chevre, ruccola, rödlök och valnötter. Strax innan servering […]