Något som jag verkligen vill tipsa om är att göra egen sill till midsommar. Numera finns det färdig inlagda hela sillfiléer i plasttråg som kallas 5-minuters sill som är kanonbra att använda till att lägga in i egna såser. Så enkelt att det du gör det i ett nafs och de smakar så oändligt mycket bättre än att köpa den skivade i glasburk. Jag brukar mest göra krämiga varianter baserade på antingen Creme fraiche eller yoghurt för det tycker jag är godast. Det är lätt att ”freestyla” med att bara röra i lite örter, olivolja, rivet citronskal eller chili exempelvis, så du behöver egentligen inget recept men jag tänkte bjuda på mina favoriter som är currysill, yoghurtsill med chili, ingefära och lime samt senapssill.
En av de mest enkla och underbara varianterna på sill till midsommar behöver du inte ens något recept på. Det är helt enkelt Matjessill som du serverar med brynt smör, hackad rödlök, gräslök, dill och gräddfil. Jag upptäckte detta mirakel till smaksensation alldeles för sent i livet men bättre sent än aldrig. Så gott och så enkelt.
Currysill
1 burk
4 pkt inläggningssill (5 minuters sill)
2 msk honung
2 tsk currypulver
4 dl créme fraiche
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
1 Granny Smith äpple
- Häll av sillen och låt all vätska droppa bort.
- Koka upp honung och curry i mikron eller på spisen, häll över i en skål.
- Tillsätt créme fraiche, salta och peppra. Fintärna äpplet (låt skalet vara kvar) och rör ner i såsen.
- Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen.
Tips! Smakerna i curryn blommar ut när man tillsätter något sött och värmer upp kryddan. Därför passar det alltid bra med en gnutta socker i curryrätter. Just den här currydsåsen är grymt god! Den funkar också superbra till fiskpinnar, stekt fisk eller till kycklingbiten men då utan sill förstås!
Sedan är det ju aldrig fel med ett hembakat knäckebröd, så här det jag brukar baka. DEt är en gammal klassiker som vi alltid bakade på fjäderholmarnas krog och Wärdshuset Ulla Winbladh,där jag började min kockkarriär för 20 år sedan… Receptet håller ännu.
Hembakat Knäckebröd
24 KNÄCKEBRÖD
5 dl vatten
2 msk honung
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
12 g färsk jäst
2 msk olivolja
7 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
Vatten och flingsalt till pensling
- Värm vatten, honung, salt och brödkryddor till fingerljummet, max 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
- Tillsätt olivolja och lite mjöl i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.
- Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
- Pensla kakorna med vatten, strö över flingsalt. Kavla lätt så att saltet fastnar.
- Grädda gyllenbruna i mitten av ugnen i 4 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda några minuter till. Låt svalna på brödgaller.
Yoghurtsill med chili, lime och ingefära
1 burk/skål
420 g inlagda sillfileér (köp 5-minutersill)
½ röd spansk peppar
½ tumstor bit färsk ingefära (cirka 3 cm)
Skal och saft av 1 lime
Svartpeppar från kvarn
3 dl grekisk yoghurt (inte turkisk, den krämig i smaken)
- Häll av och skiva sillen.
- Finhacka chilin och riv ingefäran och limeskalet fint på rivjärn.
- Pressa saften av limen och blanda allt med i en bunke och sedan med sillen.
Det här yoghurtsillen är brutalt god och så enkel att göra!! Jag älskar stinget från ingefäran.
Midsommar är helt enkelt inte midsommar utan hemlagad sill och färskpotatis och så gärna lite svenska jordgubbar, vaniljglass och grädde förstås….
Hej! Så mycket gott det fanns i detta inlägg. Blev jättesugen på att prova baka båda brödsorterna. Då jag bor i Australien, Melbourne så finns inte allt så jag undrar om du vet följande:
Vad innehåller brödkryddan för kryddor? Jag skulle kunna blanda flera olika själv om jag vet.
Vet du möjligen vad fiber husk heter på engelska eller vad man skulle kunna använda istället? Jag vet nog knapt vad fiberhusk är på svenska så jag vet inte ens vad jag ska leta efter.
Tack på förhand och tack för din härliga blogg.
Anette
Hello down under!! Fiberhusk är pulveriserat Psylliumfröskal. Du får nog googla på en översättning där… Brödkrydda går också att googla <3
I går var vi bjudna till Olivias dagis på midsommarfest för tredje året i rad. Det var så mysigt och vi hade så bra väder. Barnen och fröknarna hade gjort en miniatyrmidsommarstång och det blev fullt pådrag runt omkring den när barnen virvlade runt i dansen tre olika ringar och jag hade fullt upp att fotografera allt. Efteråt satt vi tillsammans med tre andra familjer på picknicfiltar och umgicks och mumsade på medhavt fika. Det som slog mig var att de köpt sina bullar i affären.
Då började jag tänka att ”hemmagjord” är som ett hantverk som håller på att dö ut.
Då blir jag blir glad att tänka på att din blogg finns.
Dina recept är alltid så omsorgsfullt genomtänkta och du visar stor omtanke i val av råvaror och framförallt strålar bloggen ut kärlek till jorden och familjen.
Hela du är en källa till inspiration, tycker jag.
Tack för din fina blogg och trevlig midsommar till er alla!
Önskar dig en glad midsommar från Italien.
Ser så smarrigt ut att jag tror jag behöver en midsommarafton till…
kramar
Jag gjorde både matjesillen och currysillen igår, och MUMS säger jag bara! Jag bjöd även mamma och även hon blev helt frälst. Tusen tack för recepten! Så roligt att prova något nytt 🙂
Jag gjorde bägge sillarna och knäckebrödet till midsommar, och jag har aldrig fått så många att äta sill som då! Kanonrecept – tack för att du delade med dig!!!