Förra julen gjorde jag en lussekattslängd i form av en julgran. Jag kan avslöja att den blev helt livsfarligt god och det var svårt att stoppa mig själv från att mumsa i mig halva granen själv… Vi har i princip slutat ha några nötter hemma eftersom Walter är nötallergiker men ändå kunde jag inte motstå att plocka fram mandelmassan ur frysen, för mandelmassa i saffransbröd är bara det godaste jag vet (men detta pågick när Walter var på dagis förstås…) Om du är allergisk mot mandel så kan du bara utesluta den eller ersätta med med exempelvis vallmofrön. Det blir också fantastiskt gott.
Ni kanske undrar hur jag gjorde? Det tänkte jag avslöja här…
Degen räcker faktiskt till 4 hela julgranar så då har du frysen full. Här beskriver jag steg för steg hur man bakar världens godaste julgran alldeles själv…
Saftig Lussegran
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
- Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och kavla ut en bit i taget.
Bred på mjukt smör, strö över strösocker, malen kanel, riven mandelmassa och en god hackad mörk kvalitetschoklad… Om man vill kan man röra ihop hela fyllningen först i en bunke och smaksätta med lite rom eller Grand Mariner.
Sedan viker jag ihop “pizzan” så att den blir dubbelvikt och börjar med att snitta till “stammen” på granen. Skär av botten och rulla ihop till en rulle och tryck dit som stubbe.
Skär ett snitt från bägge sidor av granen och vrid dem till grenar… Lägg en bakduk över och låt längden jäsa i cirka 40 minuter.
Pensla saffransbrödet med ett ägg utblandat med en lite skvätt grädde.
Grädda saffranslängden tills den är gyllene på cirka 200 grader i varmluftsugn.
Ta ut och låt granen svalna och om du vill kan du pudra den med lite florsocker innan servering. De fina puderdoserna hittar du här...
Min fina kökshandduk i egen design hittar du här på www.leilasgeneralstore.com
hej leila hur mår du var gör du det var roling se dig idag dina julgodis är gott kram från patricia
I had this translated to English, what is ” special flour”? Maybe pastry flour?
Hi Debbi, it’s a flour with extra added proteins. You can also use regular flour <3
Har just nu dessa lussegranar i ugnen! 😛 Ska bli spännande att smaka när de har kallnat!
Just det, en fråga. Vilken funktion har grädden som man blandar med ägget till penslingen?
Det är lättare att pensla bullarna jämnt och snabbt.
Det blev fantastiskt gott!!! Lussegranarna blev en succè på adventsmyset med vännerna. Tack för receptet!