In Lifestyle, Recept

Om det finns ett bakverk som jag aldrig tröttnar på så är det kanelbullar. Och det allra härligaste är ju förstås att äta dem varma och nygräddade precis uttagna ur ugnen. Vad ska man då tänka på för att få riktigt saftiga bullar?

Recept Leilas Kanelbullar

Jag har några tips bortsett från att det är en god idé med ett bra recept förstås. 1. Ha inte för mycket mjöl i degen. Degen ska vara lösare än vad många tror, mjölet sväller nämligen under första jäsningen så undvik en hård deg (dvs för mkt mjöl). Den ska vara mjuk som en bebismage efter första jäsningen. 2. Ha mycket smaskig fyllning i bullarna, det ger smak och gör dem saftiga. 3. Ju längre degen får jäsa, destå smakligare bullar. Degen jäser olika snabbt beroende på temperatur och luftfuktighet. därför är det svårt att säga exakt tid på jäsning. Gå efter regeln ”dubbel storlek” ungefär.

Leilas Kanelbullar

Leilas Kanelbullar

28 STYCKEN
Jag älskar att baka dessa saftiga och fluffiga kanelbullar och det är otroligt enkla att göra. Att göra fina knutar är hyfsat enkelt och jag tycker inte alls att de behöver vara sådär perfekta som på bageri. Det är egentligen bara att  tvinna dem och vika ner ändarna under bullen. Jäs degen till dubbel storlek, först i bunken, sedan bullarna på plåt. Kanelbullarna kan ha många olika former, fyllningar och smaksättningar. Ibland bakar jag dem som ett brytbröd till ”sticky-buns”på plåt, ibland knutar, krans eller som snäckor i pappersformar i en muffinsplåt.

DU BEHÖVER
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör (bregott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
1 krm vaniljpulver eller vaniljen från en vaniljstång
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

GÖR SÅ HÄR
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel – blandat med vaniljpulver.
8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.

Recept på världens godaste kanelbullar - Leila Lindholm

Ett tips är att pensla de varma (heta) nygräddade bullarna med lite sirap som man blandat med en liten skvätt vatten, sedan doppa, alternativt strö över lite strösocker som du blandat med nystött kardemumma. Det blir världens godaste kardemummabullar eller sockerbullar. Du kan också blanda sockret med rivet citronskal, vaniljpulver eller lakritspulver. Även detta är fantastico!!

Leilas kanelbullar med glasyr

Till mina Sticky buns så använder jag glasyren till min morotskaka. Bara adderar lite limsaft och skal. Det blir supergott.

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »

FROM MY KITCHEN TO YOUR INBOX

- Be the first to know -

Tack!