In Lifestyle, Recept

Om det finns ett bakverk som jag aldrig tröttnar på så är det kanelbullar. Och det allra härligaste är ju förstås att äta dem varma och nygräddade precis uttagna ur ugnen. Vad ska man då tänka på för att få riktigt saftiga bullar?

Recept Leilas Kanelbullar

Jag har några tips bortsett från att det är en god idé med ett bra recept förstås. 1. Ha inte för mycket mjöl i degen. Degen ska vara lösare än vad många tror, mjölet sväller nämligen under första jäsningen så undvik en hård deg (dvs för mkt mjöl). Den ska vara mjuk som en bebismage efter första jäsningen. 2. Ha mycket smaskig fyllning i bullarna, det ger smak och gör dem saftiga. 3. Ju längre degen får jäsa, destå smakligare bullar. Degen jäser olika snabbt beroende på temperatur och luftfuktighet. därför är det svårt att säga exakt tid på jäsning. Gå efter regeln ”dubbel storlek” ungefär.

Leilas Kanelbullar

Leilas Kanelbullar

28 STYCKEN
Jag älskar att baka dessa saftiga och fluffiga kanelbullar och det är otroligt enkla att göra. Att göra fina knutar är hyfsat enkelt och jag tycker inte alls att de behöver vara sådär perfekta som på bageri. Det är egentligen bara att  tvinna dem och vika ner ändarna under bullen. Jäs degen till dubbel storlek, först i bunken, sedan bullarna på plåt. Kanelbullarna kan ha många olika former, fyllningar och smaksättningar. Ibland bakar jag dem som ett brytbröd till ”sticky-buns”på plåt, ibland knutar, krans eller som snäckor i pappersformar i en muffinsplåt.

DU BEHÖVER
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör (bregott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
1 krm vaniljpulver eller vaniljen från en vaniljstång
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

GÖR SÅ HÄR
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
2. Smält smöret, tillsätt kardemumma, mjölk och grädde. Smula ner jästen i en bunke och lös den med ljummen degvätska (max 37grader), strösocker, salt och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7. Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel – blandat med vaniljpulver.
8. Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
13. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.

Recept på världens godaste kanelbullar - Leila Lindholm

Ett tips är att pensla de varma (heta) nygräddade bullarna med lite sirap som man blandat med en liten skvätt vatten, sedan doppa, alternativt strö över lite strösocker som du blandat med nystött kardemumma. Det blir världens godaste kardemummabullar eller sockerbullar. Du kan också blanda sockret med rivet citronskal, vaniljpulver eller lakritspulver. Även detta är fantastico!!

Leilas kanelbullar med glasyr

Till mina Sticky buns så använder jag glasyren till min morotskaka. Bara adderar lite limsaft och skal. Det blir supergott.

Showing 11 comments
  • Eva
    Svara

    Ska det vara kall mjölk? Min deg har stått på jäsning i över en timme men inget händer…

    • Leila Lindholm
      Svara

      Ljummen 37 grader.

  • Shonaar
    Svara

    Ljuvligt goda kanelbullar. Full pott från hela familjen för det👍

  • META
    Svara

    Fantastiskt goda bullar!

  • Micke
    Svara

    Får prova dessa nästa gång!!! Ser fina ut å låter goda, varför vetemjöl special?? Kramar!! 🥰

  • Lee
    Svara

    Magiska 🤩

  • Linnea
    Svara

    Hej!….
    Min deg har också stått på jäsning hur länge som helst och inget har hänt..haha..
    Alla dina recept är super hoppas dessa blir lika goa som allt annant!
    Kram

  • Sahar
    Svara

    Blev jätte bra! Vi körde torrjäst och bytte ut grädden mot mjölk (det var vad vi hade hemma) och lade alla ingredienser i köksmaskinen som fick knåda i 20 min. Det blev rätt kladdigt när jag skar ut bitar av degen så pass så att jag började misstänka att jag hade för mycket fyllning men så var det inte. All denna smör gjorde bullarna supersmarriga och grannens som sa att de var de godaste bullar han någonsin har ätit! Tack för ett bra recept!

    • Leila Lindholm
      Svara

      Härligt att höra! Tack för feedback 🙂

  • Therese
    Svara

    Detta är det bästa kanelbulle receptet. Men sist jag gjorde bullar så hade jag samma problem som några ovan. Den jäste aldrig. Gjorde om degen 1gång till samma dag och var supernoga så jag inte missat något. Men den jäste inte heller. Vad kan det bero på?
    Jag ska ge mig på det idag igen och hoppas att jag lyckas som förut.
    Tack för bra recept iallafall 😊

  • Margareta Åberg
    Svara

    Så otroligt goda och jag trodde inte från början att jag skulle få till snurren men när dom var gräddad såg dom proffsiga ut.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »